Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Epidemiologi: Iespējams, Latvija atrodas Covid-19 trešā viļņa priekšvakarā

© AFP/SCANPIX/LETA

Latvijā strauji izplatās jaunais, krietni lipīgākais Covid-19 vīrusa paveids – no 96 pagājušajā nedēļā sekvenētajiem Covid-19 gadījumu paraugiem 8% gadījumu atklāts jaunais vīrusa paveids, un epidemiologu vērtējumā, iespējams, Latvija atrodas Covid-19 trešā viļņa priekšvakarā, vēsta TV3 Ziņas.

Iepazīstinot valdību ar epidemioloģisko situāciju valstī, Slimību profilakses un kontroles centra galvenais epidemiologs Jurijs Perevoščikovs norādīja, ka tā ir satraucoša.

Ik nedēļu turpina pieaugt jaunā, īpaši lipīgā Covid-19 mutācijas gadījumu skaits. Pagājušajā nedēļā no sekvenētajiem paraugiem jaunā vīrusa paveids atklājies 8% gadījumu. Turpinoties līdzšinējai tendencei, 9.martā jau 16% no visiem gadījumiem būtu jaunās mutācijas, vēsta TV3 Ziņas.

“Apstākļos, kad jaunais lipīgais celms neizbēgami izplatās un tas gaidāmais rezultāts varētu būt ļoti graujošs mūsu valstī. Vai es pareizi saprotu, ja mēs neuzmanīgi rīkojamies, varam faktiski valsti ievest vēl lielākā postā, nekā mēs esam?” epidemiologam jautāja premjerministrs. Perevoščikovs atbildēja apstiprinoši, norādot, ka ne tikai personīgi tā uzskata, bet arī citās valstīs zinātnieki par šādu risku runā, uzsverot nepieciešamību pēc stingriem pasākumiem un ierobežojumiem.

Situācijas nopietnību valdības sēdē šodien akcentēja arī Katastrofu medicīnas centrs. Kuldīgas, Madonas un Krāslavas slimnīcās jau patlaban ir ierobežota neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana, bet visās valsts slimnīcās ir noslogotas intensīvās terapijas nodaļas. Turklāt prognozes liecina, ka Covid-19 jaunā Lielbritānijas paveida izplatības dēļ četru līdz sešu nedēļu laikā Latvijā var trīskāršosies stacionēto Covid-19 pacientu skaits, tādējādi paralizējot medicīnas pakalpojumu sniegšanu.