Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Visbiežāk drošības pasākumi tiek pārkāpti "čupojoties automašīnās"

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Visbiežāk epidemioloģiskās drošības pasākumus pārkāpj "čupojoties automašīnās", otrdien valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē informēja Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks.

Viņš informēja, ka pagājušajā nedēļā kopumā VP konstatēja 1225 pārkāpumus, no kuriem 752 saistīti ar pulcēšanās ierobežojumu pārkāpumiem.

VP sodījusi iedzīvotājus par pulcēšanās pārkāpumiem - kopumā 752 pārkāpumi. Pēc Ruka skaidrotā, galvenokārt pulcēšanās pārkāpumi konstatēti, kad iedzīvotāji no vairākām mājsaimniecībām pārvietojas vienā transporta līdzeklī.

Savukārt 215 gadījumos personas sodītas par neaizpildītu anketu "Covidpass" sistēmā.

Komentējot raksturīgākos pārkāpumus, Ruks norādīja, ka galvenokārt pārkāpumi saistīti ar "draudzīgu čupošanos automašīnās", jauniešu pulcēšanos pie degvielas uzpildes stacijām un citās vietās.

Ruks secināja, ka lielākā daļa epidemioloģiskās drošības pasākumu pārkāpēju ir jaunieši, bet VP pārkāpumus konstatē arī citu vecuma grupu rīcībā.

Savukārt tirgotāju darbībās epidemioloģiskās drošības pārkāpumi tiek konstatēti reti.

Viņš pavēstīja, ka VP laika posmā no 6. līdz 21.februārim veica pārbaudes 13 052 tirdzniecības vietās, lietvedību sākot 259 gadījumos.

Tostarp Ruks minēja, ka tirgotāji nevar uzrādīt dokumentus par veikla kopējo platību, kā arī, īpaši mazākajos veikalos, VP bieži konstatē, ka pārdevēji nelieto sejas un deguna maskas.

Ruks gan atzina, ka teju visos gadījumos tirgotāji novērsuši konstatētos pārkāpumus.

Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Edmunds Valantis informēja valdību, ka masveidīgi un regulāri pulcēšanās pārkāpumi tirdzniecības vietās nav konstatēti.

Viņš norādīja, ka kopumā sākti nedaudz virs 200 administratīvā pārkāpuma procesi, konstatējot, ka tirdzniecības vietu darbinieki nav lietojuši mutes un deguna aizsegus, nav bijusi norādīta informācija par maksimāli pieļaujamo apmeklētāju skaitu vai tas pārsniegts, tāpat tika konstatēts, ka nav izstrādāta iekšējā kontroles sistēma un klātienē tiek veikta neatļautu preču tirdzniecība.

Valantis pauda, ka, konstatējot pārkāpumus, visbiežāk veikti aizrādījumi, turklāt pēc izskaidrojošā darba trūkumi tikuši novērsti.

EM valsts sekretārs norādīja arī uz problēmu, ka vakaros, kad tirdzniecības vietas apmeklē visvairāk personu, atsevišķos gadījumos konstatēta drūzmēšanās pie veikalu ieejām, kas skaidrojams ar iekšējās kontroles sistēmas ieviešanu. Tāpat dažkārt konstatēta jauniešu pulcēšanās automašīnās lielveikalu stāvlaukumos. Valantis arī secināja, ka praksē grūtāk nodrošināma prasība, ka apmeklētāji tirdzniecības vietā tiek ielaisti pa vienam.

Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī no 9.novembra līdz 6.aprīlim izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne ierobežojumu.