Negodīgiem tirgotājiem iespēju tirgot ielās liegs pašvaldības

Pašvaldība varēs liegt negodīgiem tirgotājiem nodarboties ar ielu tirdzniecību, to paredz šodien Ministru kabineta apstiprinātie Ekonomikas ministrijas sagatavotie grozījumi noteikumos, kas regulē tirdzniecības organizēšanas kārtību ar pašvaldību saskaņojamos veidos.

Valdības akceptētie grozījumi paredz, ka pašvaldība ir tiesīga svītrot no tirdzniecības organizatora iesniegtā tirdzniecības dalībnieku saraksta tirdzniecības dalībnieku, ja tā darbībā atkārtoti gada laikā konstatēti šajos noteikumos minēto prasību izpildes pārkāpumi. Tādējādi preventīvos nolūkos tiktu sekmēta vienīgi likumpaklausīgu tirdzniecības dalībnieku atrašanās ielu tirdzniecības vietās, kur uzraudzības un kontroles institūciju darbība ir visnotaļ apgrūtināta un ierobežota ielu tirdzniecības kā tirdzniecības veida specifikas dēļ, kur tirdzniecība ir īslaicīga rakstura un tā netiek veikta pastāvīgā tirdzniecības vietā.

Informāciju par konstatētiem tirdzniecības noteikumos minēto prasību izpildes pārkāpumiem var iegūt no tās izveidotajiem "soda reģistriem" par tās konstatētajiem šo noteikumu pārkāpumiem, īstenojot tai noteiktās uzraudzības un kontroles funkcijas, kā arī iegūstot papildus informāciju no uzraudzības un kontroles iestādēm institucionālās sadarbības ietvaros.

Tāpat tirdzniecības noteikumos iekļauts skaidrojums, kas novērsīs terminu atšķirības dažādos normatīvajos aktos, nosakot, ka pēc šā gada 31.oktobra ar autoveikaliem citos normatīvajos aktos saprot pārvietojamos mazumtirdzniecības punktus.

Tirdzniecības noteikumu grozījumi paplašina jautājumu loku, kuros pašvaldības dome ir tiesīga izdot pašvaldību saistošos noteikumus tirdzniecības kārtības jautājumu risināšanai. Noteikumu grozījumos iekļauts arī pilnvarojums pašvaldību domei risināt jautājumu par ielu tirdzniecības organizēšanas nodrošināšanas maksām. Tāpat tirdzniecības noteikumos iekļauts pilnvarojums pašvaldību domei noteikt detalizētāku kārtību, kādā tiek piešķirts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar vietējo pašvaldības tirgus noteikumus.

Tāpat tirdzniecības noteikumi precizē prasības, kas jāievēro tirdzniecības dalībniekiem, veicot ielu tirdzniecību pie pastāvīgās tirdzniecības vai pakalpojumu sniegšanas vietas.

Grozījumi tirdzniecības noteikumos tika izstrādāti ar mērķi, vienkāršot tirdzniecības organizēšanas kārtības jautājumus ar pašvaldību saskaņojamos tirdzniecības veidos, tai skaitā vienkāršot pārvietojamo mazumtirdzniecības punktu izveidošanas un saskaņošanas kārtību. Līdz ar grozījumu veikšanu tirdzniecības noteikumi tiek pilnveidoti atbilstoši Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Tirgu savienības un Valsts ieņēmumu dienesta izteiktajiem priekšlikumiem.

Svarīgākais