Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Valdība lems par izmaiņām ārkārtējās situācijas ierobežojumos

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdē šodien pārrunās aktuālo epidemioloģisko situāciju un diskutēs par izmaiņām atsevišķos ierobežojumos ārkārtējās situācijas laikā.

Sēdes laikā plānots uzklausīt Veselības ministrijas sagatavoto informāciju par aktuālo epidemioloģiskās drošības situāciju un veselības aprūpes sistēmas kapacitāti un noslodzi, testēšanu, kā arī situāciju ģimenes ārstu praksēs. Tāpat sēdē tiks uzklausīta aktuālā informācija par vakcināciju pret Covid-19.

Valdība arī šodien plāno pieņemt gala lēmumu, kas no 1.marta atļaus klātienē saņemt friziera, manikīra un pedikīra pakalpojumus.

Tāpat iespējamas diskusijas par ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (Par cilvēcīgu Latviju, KPV LV) priekšlikumu atļaut strādāt visiem veikaliem. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) šo priekšlikumu jau nodēvējis par bezatbildīgu. Savukārt Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis norādījis, ka, ņemot vērā vairākus faktorus, tostarp joprojām relatīvi augsto saslimstību ar Covid-19 uz Eiropas fona, patlaban Latvija nevar atļauties atvieglot ierobežojumus.

Ar Covid-19 inficēto cilvēku skaits Latvijā otro nedēļu pēc kārtas turpina samazināties, taču tas notiek ļoti lēnām - salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu saslimstība ir samazinājusies par 1,9%, ko Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) raksturojis kā nebūtisku.

Kā informēja SPKC, Latvijas 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem ir 508,7 gadījumi. Tikmēr Igaunijā saslimstība pieaug, un mūsu kaimiņvalsts ar saslimstības rādītāju 648,5 ir otrajā vietā starp Eiropas Savienības valstīm.

Kā atkārtoti uzsver SPKC, lai varētu runāt par epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos, kas vienlaikus ļautu salīdzinoši droši mazināt valstī noteiktos drošības pasākumus, saslimstības rādītājam jābūt mazākam par 200 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju jeb ne vairāk kā 270 jaunatklātiem gadījumiem dienā.

Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī no 9.novembra līdz 6.aprīlim izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne ierobežojumu.

Šodien valdībā ministri lems arī par konkrētiem kritērijiem Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pilnvarās, lai par klātienes mācību atļaušanu varētu lemt arī gadījumos, kad pašvaldības 14 dienu kumulatīvais Covid-19saslimstības rādītājs būs nedaudz augstāks par 200.

Kā pagājušajā ceturtdienā vienojās ministri, turpmāk vispārējās izglītības procesa organizēšanā tiks ņemts vērā reģionālais princips, proti, ka tajās pašvaldībās, kurās 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir zemāka par 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju, pie konkrētiem nosacījumiem var atsākt klātienes mācības.

Ministri konceptuāli vienojās, ka saslimstības slieksnis 200 nebūs noteicošais faktors, bet tā vietā noteicošais būs saslimstības pieauguma temps. Gadījumos, kad divu nedēļu laikā pašvaldībā saslimstība pieaugs nedaudz virs 200, SPKC būs gala lēmējs - atļaut vai neatļaut klātienes mācības.

Jau ziņots, ka no pirmdienas klātienes mācības 1.-4.klašu skolēniem atsāktas 22 pašvaldībās, kas atbilstoši valstī noteiktajiem kritērijiem uzskatāmas par epidemioloģiski drošākām.

Atbilstoši SPKC datiem uz ceturtdienu, 18.februāri, darbu klātienē varēja atsākt 25 pašvaldību - Alsungas, Auces, Burtnieku, Cesvaines, Dagdas, Durbes, Ērgļu, Ķeguma, Krustpils, Kuldīgas, Mālpils, Mērsraga, Naukšēnu, Neretas, Pāvilostas, Pļaviņas, Rūjienas, Salacgrīvas, Saulkrastu, Siguldas, Skrīveru, Skrundas, Tērvetes, Vecumnieku un Vecpiebalgas novadu - skolas.

Tomēr, pašām izvērtējot epidemioloģisko situāciju novadā un apkārtējās pašvaldībās, Skrīveru, Pļaviņu un Cesvaines novada pašvaldībās nolēma, ka 1.-4.klašu skolēni šonedēļ turpinās mācīties attālināti.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) atgādināja, ka SPKC katru trešdienu nodrošinās aktuālāko informāciju par saslimstības rādītājiem pašvaldībās, ko publicēs oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". SPKC informācija ļaus monitorēt saslimstības pieauguma tempus un pašvaldību atbilstību "drošas skolas" principam. Savukārt ik pēc divām nedēļām tiks vērtēts kopumā, kuras pašvaldības drīkst turpināt klātienes mācības skolās.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) pagājušajā ceturtdienā preses konferencē informēja, ka pašvaldību atbilstību "drošās skolas" prasībām valdība pārskatīs ik pēc divām nedēļām. Ja pašvaldībā šo divu nedēļu laikā novēros strauju saslimstības ar Covid-19 pieaugumu, kas pārsniegs 200 saslimušos 14 dienu laikā uz 100 000 iedzīvotāju, tad pēc ""A, B, C" modeļa" tikšot vērtēts, kā saslimstība pašvaldībā ietekmē skolas klātienes mācības un vai saslimstība ir konstatēta pašā skolā. Atbilstoši izvērtējumam pašvaldība varēs lemt par skolas slēgšanu klātienes mācībām vai nē.

Izglītības iestādei būs jānodrošina epidemioloģiskās drošības prasības un jāveic izglītības iestādes klātienē nodarbināto iknedēļas testēšana. Vērtējot, vai izglītības iestādē ir iespējams ievērot distancēšanās prasības, aprēķinam jāpieņem, ka vienam izglītojamam nepieciešams nodrošināt trīs kvadrātmetrus no mācību telpu platības.

Ņemot vērā, ka sabiedriskais transports ir viens no epidemioloģiskā riska neaizsargātākajiem pārvietošanās līdzekļiem izglītojamiem, valdība noteica, ka izglītības iestādes dibinātājam iespēju robežās ir jāveic nepieciešamie epidemioloģiskie drošības pasākumi, kas nodrošina izglītojamam iespēju nokļūt izglītības iestādē veselībai drošā veidā. Pašvaldības, piemēram, var organizēt atsevišķu izglītojamo plūsmu sabiedriskajā transportā, kā arī skolēni var pārvietoties ar privāto transportlīdzekli, kājām vai izglītības iestādes autobusu.