Endziņš: Atverot visus veikalus, inficēšanās ar Covid-19 samazināsies

© f64.lv, Oksana Džadana

Pašlaik noritēja pilotprojekts divu nedēļu garumā, kurā atsevišķos veikalos varēja iegādāties un tirgot visas veikalā esošas preces, ievērojot stingrus epidemioloģiskās drošības pasākumus. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētajs (LTRK) Jānis Endziņš LTV raidījumam "Rīta panorāma" atzina, ka šis pilotprojekts ir izdevies. 

"Uz papīra eksperti teica, ka koncepts izskatās ļoti drošs un pareizs," tomēr tajā situācijā eksperti lēma, ka nepieciešams šo konceptu vispirms pārbaudīt un veikt pilotprojektu.

Lai arī pieejamie statistikas dati liecina, ka saslimstība ar Covid-19 Latvijā nesamazinās vai arī samazinās ļoti minimāli, vīruss valstī izplatās nekontrolēti. Endziņš uzsvēra, ka pēc projekta ieviešanas ir redzams, ka inficēšanās apjomi ar Covid-19 samazinās.

"Katrā ziņā neredzam, ka šis solis ir padarījis situāciju sliktāku."

Viņš uzsvēra, ka mēs ikkatrs esam bijis kādā no tirdzniecības vietām un ir redzams, ka visi drošības pasākumi tiek ievēroti.

LTRK aicina no 1. marta ļaut strādā visiem uzņēmējiem un tirdzniecības vietām. Endziņš pauda, ka atverot visas tirdzniecības vietas un ļaujot cilvēkiem iegādāties nepieciešamās preces, saslimstība ar Covid-19 Latvijā mazināsies.

"Ņemot vērā to, ka aizvien vēl ir saraksti, cilvēkiem nav tik daudz punktu uz kuriem aiziet. Tas nozīmē, ka ja 100 cilvēkiem ir vajadzīga panna, viņiem ir iespēja aiziet uz ierobežotu skaitu veikalu, attiecīgi viņi visi drūzmējas šajā attiecīgajā veikalā."

Viņš skaidroja, ka atverot visas tridzniecības vietas, cilvēkiem būs plašāka iespēja doties uz veikaliem un iegādāties nepieciešamo. Tādējādi drūzmēšanās atsevišķos veikalos mazināsies.

Rīt par šo jautājumu diskutēs valdība. Veselības ministrs Daniels Pavļuts ir paudis, ka tas būtu bezatbildīgi, ja pēc pirmā marta tiktu atvērtas visas tridzniecības vietas.

LTRK priekšsēdētājs uzsvēra, ka pašlaik nav pierādīts tas, ka tridzniecības nozare būtu vainojama pie Covid-19 izplatības.

Viņš esošo situāciju salīdzināja ar Igaunijas piemēru. Igaunijā pēc svētkiem tika atvērti visi veikali un inficēšanās gadījumu skaits samazinājās. Tomēr pašlaik Covid-19 saslimstība tur pieaug, jo janvāra beigās tika atcelti vairāki ierobežojumi.

"Veikali nav tā bīstamākā vieta," Endziņš skaidroja, ja veikali būtu bīstami, tad visi kasieri, visticamāk, būtu sasirguši.

Eksperti ir pauduši, ka lai saslimtu ir nepieciešams uzturēties slēgtā telpā 15 minūtes ar citiem inficētajiem. Viņš pauda, ka cilvēki ieejot veikalā nestāv pie atsevišķiem plauktiem 15 minūtes un nerunā par precēm ar svešiem cilvēkiem.

"Gudri un pareizi būtu skatīties uz bīstamākajiem punktiem un nemocīt tos, kuri ir bez vainas."

Svarīgākais