Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Ģimenes ārsti pret Covid-19 sāks vakcinēt seniorus

© Reuters/Scanpix/Leta

Šonedēļ senioru vakcināciju pret Covid-19 sāks ģimenes ārsti, kuri par to noslēguši līgumus ar Nacionālo veselības dienestu (NVD).

Vakcinācijas projekta birojā atzīmēja, ka ģimenes ārsti, kuri ir pieteikušies iedzīvotāju vakcinēšanai pret Covid-19, šonedēļ varēs sākt potēt tos 70 gadu vecumu sasniegušos seniorus, kuri būs iepriekš pieteikušies.

Birojā uzsvēra - ja seniori virs 70 gadiem jau ir pieteikušies vietnē "manavakcina.lv" vai zvanot uz tālruni 8989, tad viņiem nav nepieciešams pieteikties vakcīnai arī pie ģimenes ārsta. Paredzēts, ka nedēļas vidū seniori, kuri pieteicās tiešsaistē vai zvanot uz 8989, saņems uzaicinājumu vakcinēties konkrētā vietā un laikā.

Vakcinācijas birojā minēja, ka daļa senioru jau pagājušās nedēļas izskaņā saņēma ziņu par iespēju tikt uz vakcīnu kādā no trim ārstniecības iestādēm, taču šonedēļ iestāžu loks būšot plašāks.

Paralēli vakcināciju pret Covid-19 nodrošinās arī ģimenes ārsti, kuri paši zvanīs saviem pacientiem, piedāvājot laiku, kurā ierasties saņemt vakcīnu.

Tīmeklī, sekojot saitei "ej.uz/vakc-karte", ir pieejama karte, kurā iespējams atrast ģimenes ārstu prakses, kurās vakcinēs pret Covid-19. Kartē norādīta 571 ārstniecības iestāde, to adreses, darba laiki un tālruņa numuri, pa kuriem var pieteikties vakcīnas saņemšanai.

Vairums ģimenes ārstu vakcināciju pret Covid-19 savās praksēs varētu sākt trešdien, 24.februārī, vai ceturtdien, 25.februārī, iepriekš aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Viņa informēja, ka nolūkā apzināt ģimenes ārstu gatavību vakcinēt pret Covid-19 tika veikta aptauja, kurā ģimenes ārsti, izvērtējot savus resursus un noslodzi, varēja pieteikties potēšanai.

Saskaņā ar Vakcinācijas projekta biroja pausto, vakcinēšanai pieteikušies vairāk nekā 500 ģimenes ārsti, savukārt Veide iepriekš skaidroja, ka šis skaitlis konstanti mainās - ir ne tikai tādi ģimenes ārsti, kuri piesakās veikt vakcināciju, bet arī tādi, kuri tomēr pārdomā un atsakās to darīt. Pēc ģimenes ārstes iepriekš paustā, tas noticis tāpēc, ka atsevišķos gadījumos ģimenes ārsti sapratuši, ka nespēs nodrošināt izvirzītās prasības vakcinācijas veikšanai.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska aģentūrai LETA sacīja, ka patlaban vakcīnas pret Covid-19 Latvijā nav pieejamas pietiekamā daudzumā, un apmēram trešdaļa no ģimenes ārstu vakcīnu pieprasījumiem nebūs apmierināta.

Viņa stāstīja, ka šādu informāciju viņai sniedzis Slimību profilakses un kontroles centrs, kura pārstāvji norādījuši, ka pirmajā nedēļā, kad ģimenes ārsti sāks vakcinēt iedzīvotājus virs 70 gadu vecuma, potes nebūs pieejamas pietiekamā daudzumā.

Kozlovska minēja, ka pirmajā nedēļā ģimenes ārstiem pieejamo vakcīnu daudzums varētu svārstīties no desmit līdz 30 devām, kamēr daļa ārstu pieteikušies uz 50-60 devām.