LTRK aicina no marta ļaut strādāt visiem tirgotājiem

© F64 Romāns Kokšarovs

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) atbalsta ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (Par cilvēcīgu Latviju, KPV LV) piedāvājumu drošas tirdzniecības konceptu attiecināt uz visām tirdzniecības vietām un no 1.marta pilnībā atteikties no preču sarakstiem, pavēstīja LTRK pārstāvji.

LTRK ieskatā, pilotprojekts divu nedēļu garumā, kad noteiktos veikalos ir ļauts tirgot preces bez ierobežojumiem, vienlaikus ievērojot stingras drošības prasības, ir sevi attaisnojis.

Pēc LTRK paustā, gan tirdzniecības nozares uzņēmumi, kuru darbība nav ierobežota, gan lielākā sabiedrības daļa ievēro jaunās prasības tirdzniecības vietās, tādējādi, pilnībā ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības, jāļauj darbību atsākt visiem tirdzniecības uzņēmumiem bez izņēmuma.

"Covid - 19 ir kompleksa krīze, un tai ir vajadzīgi arī kompleksi risinājumi. Šobrīd jau ir skaidrs, ka šī krīze turpināsies pietiekami ilgu laiku, un līdz ar to mums visi risinājumi ir jāvērtē caur ilgtspējas prizmu. Tirdzniecības nozares uzņēmumu slēgšana vai ierobežota preču tirdzniecība noteikti nav pareizais vektors," minēja LTRK prezidents Aigars Rostovskis.

LTRK arī atgādināja, ka pēc Krīzes vadības grupas un Ekonomikas ministrijas lūguma, nozare sagatavoja un prezentēja drošas tirdzniecības konceptu, kas paredz virkni stingrākas papildu prasības pašreiz spēkā esošajām, lai nodrošinātu, ka tirdzniecības process tās dalībniekiem un pircējiem būtu drošs un tiktu ievērotas augstas epidemioloģiskās drošības prasības. Koncepts tika izstrādāts, lai vienlaicīgi atvērtu visu tirdzniecību bez preču sortimenta un darba laika ierobežojumiem.

Jau vēstīts, ka Vitenbergs otrdien, 23.februārī, Ministra kabineta un Krīzes vadības kopsēdē rosinās paplašināt pašreiz noteikto pāreju tirdzniecības vietu atvēršanai, piedāvājot drošas tirdzniecības modeli attiecināt uz visām tirdzniecības vietām un pilnībā atteikties no preču sarakstiem. Savukārt veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) šādu priekšlikumu nodēvēja par bezatbildīgu.

Ziņots arī, ka no 8.februāra ir pastiprinātas drošības prasības tirdzniecībā un paplašināta preču pieejamība klātienē. Papildu drošības prasības, tostarp, samazinot maksimālo pircēju skaitu tirdzniecības vietās, noteiktas veikaliem, tirdzniecības centriem ar platību 1500 kvadrātmetru un tajā esošiem vismaz pieciem tirgotājiem vai pakalpojuma sniedzējiem, kā arī prasības attiecas uz tirgiem iekštelpās.

Drošākas tirdzniecības nosacījumi tirdzniecības vietām noteikti, balstoties uz vairākiem pamatprincipiem.

Pirmkārt, visās tirdzniecības vietās jānodrošina efektīvāka apmeklētāju plūsmas kontrole un ļoti stingras fiziskās distancēšanās prasības.

Otrkārt, pastiprināta tirgotāju atbildība un pienākumi apmeklētāju plūsmas kontrolei, nosakot atbildīgo personu un ieviešot iekšējās kontroles sistēmu epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanai tirdzniecības vietās vai tirdzniecības centros.

Treškārt, mārketinga aktivitāšu aizliegums, kas veicina cilvēku pulcēšanos tirdzniecības vietās.

Ceturtkārt, pastiprināta kontrole un noteikta atbildība par epidemioloģiskās drošības pasākumu neievērošanu.

No 8.februāra tirdzniecību klātienē ar visu preču sortimentu var nodrošināt veikali, kuros pārtika veido ne mazāk kā 70% no preču sortimenta, kā arī veikali, kuros tirgo higiēnas preces ne mazāk kā 70% apmērā no preču sortimenta. Darboties varēs arī grāmatnīcas. Klātienes tirdzniecība pilnā apmērā notiek aptiekās, tostarp veterinārajās aptiekās, optikas veikalos un degvielas uzpildes stacijās.

Tāpat paplašināts klātienē nopērkamo preču klāsts tirdzniecības vietās - klātienē nopērkamo preču klāsts papildināts ar stādiem, dēstiem, sīpoliem, gumiem un sēklām, substrātiem, mēslošanas līdzekļiem, kaļķošanas materiāliem un augu aizsardzības līdzekļiem, elektropreču aksesuāriem, līdzekļiem dezinsekcijai un deratizācijai.

Iepriekš klātienē varēja iegādāties pārtikas preces, higiēnas preces, pirmās nepieciešamības saimniecības preces, mobilo telefonu priekšapmaksas kartes, tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus, dzīvnieku barību un preces, preses izdevumus, sabiedriskā transporta biļetes, mutes un deguna aizsegus un individuālos aizsardzības līdzekļus, mājražotāju lauksaimniecības produkciju, kā arī ziedus.

Vienlaikus distances tirdzniecībā nav ierobežojumu.

Prasība tirdzniecības centros, kas lielāki par 7000 kvadrātmetriem, uzstādīt elektronisko apmeklētāju plūsmas uzskaites iekārtu, stājās spēkā 15.februārī.

Latvijā

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais