Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Kuldīgas un Skrundas novados 1.-4. klašu skolēni atsāks mācības klātienē

© Romāns Kokšarovs/F64

Kuldīgas un Skrundas novados 1.-4.klašu skolēni atsāks mācības klātienē, aģentūru LETA informēja pašvaldībās.

No pirmdienas, 22.februāra, atbilstoši valdības lemtajam Kuldīgas novada skolās mācību procesu klātienē sāks 1.-4. klašu skolēni, tā šodien Kuldīgas novada domes ārkārtas sēdē lēma Kuldīgas novada domes deputāti.

Kā informēja Kuldīgas novada pašvaldības Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska, lēmums skar desmit skolas - četras atrodas Kuldīgā un sešas - novada pagastos. Novada skolās no 1.-4. klasei mācās 916 bērni. Kuldīgas novada skolu direktori par šo lēmumu nekavējoties informēs izglītības iestādes padomi, audzēkņus un viņu vecākus vai likumiskos pārstāvjus.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa (JV) ir gandarīta par iespēju mazāko klašu skolēniem atgriezties skolās klātienē. "No skolēnu vecākiem zinām, ka ne visiem jaunāko klašu bērniem ar mācībām attālināti veicās tik labi, kā gribētos. Arī vecākiem ir grūti apvienot darbu ar atbalsta sniegšanu bērniem mācībās, tāpēc ļoti priecājamies, ka situāciju būs iespējams atrisināt," paudusi Bērziņa, izsakot cerību, ka skolēni varēs iespējami ilgstoši mācīties klātienē.

Viņa piebilda, ka svarīga ir visu iesaistīto atbildīga rīcība, ievērojot epidemioloģiskās prasības un nenākot uz skolu, ja ir saslimšanas pazīmes.

Pēc Duļbinskas teiktā, Kuldīgas novada skolu direktori piektdienas rītā vienojās, ka skolās pielietos jau rudenī izstrādāto kārtību mācību procesa organizēšanai, to pielāgojot aktuālajai situācijai un prasībām. Pašvaldība ir sagādājusi skolēniem un pedagogiem higiēniskos mutes un deguna aizsegus pietiekamā daudzumā, skolās rūpīgi sekošot līdzi masku pareizai lietošanai.

Pārtika skolēnu ēdināšanai ir pasūtīta, tāpēc visās skolās jau pirmdien varēs atsākties skolēnu ēdināšana. Ņemot vērā valdības noteikto, lai skolēnu nokļūšana skolā notiktu veselībai visdrošākajā veidā, pašvaldība ir izstrādājusi un no pirmdienas īstenos kārtību skolēnu iespējami drošai pārvadāšanai uz un no skolas - tajos gadījumos, kad skolēns uz skolu netiek vests ar privāto transportlīdzekli vai nedodas kājām.

Arī Skrundas novada domes deputāti šodien ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu no 22.februāra atsākt mācības 1.-4.klašu skolēniem Skrundas vidusskolā un Nīkrāces pamatskolā, pastāstīja Skrundas novada domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece (LA).

Viņa informēja, ka skolas ir veikušas visus nepieciešamos pasākumus, lai skolēni varētu mācīties drošos apstākļos. Pašvaldība katram skolēnam un pedagogam ir sarūpējusi vienu sejas aizsargmasku, kā arī ir saņemtas maskas no valsts pasūtījuma.

"Esam pārskatījuši skolas autobusa maršrutu, lai bērni uz skolu un pēc skolas uz mājām nonāktu iespējami īsākā laikā, tādējādi samazinot kontaktēšanās laiku," teica priekšsēdētāja.

Viņa norādīja, ka ir skaidrība arī par to, kāda būs siekalu testu loģistika no nākamās pirmdienas. Galvenais, lai bērni un pedagogi, kuriem ir saslimšanas simptomi, nenāktu uz skolu.

"Patlaban mūsu novadā epidemioloģiskā situācija pašlaik ir droša, tādēļ mēs varam atvērt skolas jaunāko klašu skolēniem. Ja situācija mainīsies, tad sauksim sēdi un operatīvi lemsim atbilstoši tā brīža vajadzībām," sacīja Robežniece.

LETA jau vēstīja, ka Ministru kabineta apstiprinātās izmaiņas rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" nosaka, ka atskaites punkts klātienes mācību uzsākšanai ir 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem konkrētās pašvaldības administratīvajā teritorijā, kurā atrodas izglītības iestāde.

Turpmāk Slimību profilakses un kontroles centrs trešdienās apkopos datus un publicēs to pašvaldību sarakstu, kas atbilst "drošas skolas" kritērijiem. Ja kārtējās kalendārās nedēļas trešdienā kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits ir līdz 200, mācības klātienē var sākt 1.-4.klases skolēni.

Atbilstoši šim principam, no 22.februāra klātienes mācības varēs uzsākt 25 novados, proti, Alsungas, Auces, Burtnieku, Cesvaines, Dagdas, Durbes, Ērgļu, Ķeguma, Krustpils, Kuldīgas, Mālpils, Mērsraga, Naukšēnu, Neretas, Pāvilostas, Pļaviņas, Rūjienas, Salacgrīvas, Saulkrastu, Siguldas, Skrīveru, Skrundas, Tērvetes, Vecumnieku un Vecpiebalgas novadu skolas.

Skolām, kurās tiek atsāktas klātienes mācības, ir jāievēro noteiktas epidemioloģiskās drošības prasības. Visiem skolēniem obligāti ir jālieto maskas, skolas darbiniekiem jānodrošina regulāra telpu vēdināšana, divu metru distancēšanās mācību procesā, klašu nepārklāšanos starpbrīžos, tiek veikti dezinfekcijas pasākumi, kā arī pēc Veselības inspekcijas izstrādāta algoritma izglītības iestādes klātienē nodarbinātajiem obligāti jāveic Covid-19 testēšana.

Pedagogi, kas ir paaugstināta riska grupā - ar hroniskām saslimšanām un seniori no 60 gadu vecuma - vienojoties ar izglītības iestādes vadītāju, var strādāt attālināti līdz brīdim, kamēr tiek uzsākta vakcinēšanās pret Covid-19.