Pandēmijas laikā Latvijā palielinās cilvēku tirdzniecības upuru skaits

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Biedrības BērnuDraugi redzes lokā nonākusi sociālā portālā www.facebook.com publicēta informācija par iespējamu meiteņu vervēšanu nezināma un apšaubāma rakstura darbam, par ko biedrības vadītāja Iveta Ziemele vērsusies ar iesniegumu Valsts policijā.

Iveta Ziemele aktīvi kopā ar biedrības brīvprātīgajiem darbojoties, atbalsta un sniedz palīdzību sociāli mazaizsargātām ģimenēm.

Šobrīd esošajā krīzes stāvoklī ir nonākušas neskaitāmas ģimenes, ļoti apdraudētas ir nepilnās ģimenes, kurās attiecīgi bērni ir atkarīgi no viena apgādnieka finanšu stāvokļa, tāpēc arī liela daļa māmiņu, kuras ir izmisuma vadītas var kļūt par upuriem kādām noziedzīgām grupām, kā piemēram seksuāla rakstura darbu vervētājiem.

Redzot notiekošo, ka cilvēku tirgoņu darbības ir jau pietiekami atklāti veiktas, esmu nepatīkami pārsteigta par to, ka attiecīgās valsts institūcijas tam nav pievērsušas uzmanību, pauž Iveta Ziemele

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati Latvijā 2020. gadā tieši seksuālās eksplotācijas bija 10 cietušie.

Šobrīd krīzes apstākļiem tikai kāpinoties, loģiski, ka upuru skaits palielināsies. 2020. gadā tikai tikko saskārāmies ar Covid 19. Šobrīd jūtam, ka tas viss tik ātri nebeigsies un ģimenes būs arvien vairāk pakļautas nabadzības riskam. Uzskatu, ka palīdzība un atbalsts īpaši ir jāsniedz nepilnajām ģimenēm, tā Iveta Ziemele.

Dati par iedzīvotājiem, kuri ir zaudējuši darbu tieši šajā krīzes laikā ir dramatiski. Daudzas nozares ir cietušas finansiālus zaudējumus, līdz ar to arī ģimenes.

Šobrīd valstij būtu īpaši jāpievērš uzmanība iedzīvotāju atbalsta sniegšanai, lai pēcāk sekas nebūtu neatgriezeniski traģiskas. Biedrības vadītāja aicina attiecīgās ministrijas un to pārstāvjus pievērst notiekošajam uzmanību, lai sekas šādai, jau atklātai, cilvēku tirgoņu aktivitātei nebūtu traģiskas un neizlabojamas.

Protams, šāda cilvēku tirgoņu aktivitāte liecina par kopējo slikto sociālo un finansiālo situāciju mūsu valstī, kas mudina jaunās sievietes meklēt risinājumus, lai izdzīvotu un policijai jau ir cīņa ar sekām šajā sakarā.

Šim jautājumam īpaši šajā pandēmijas laikā ir jāpievērš kā likumsargu, tā sabiedrības uzmanība, lai savlaicīgi informētu sabiedrību par iespējamiem riskiem, kā arī iespējams mazinātu potenciālo cilvēktirgoņu upuru skaitu, savu uzskatu pauž Iveta Ziemele

Ja šī uzmanība netiks pievērsta, tad daudz jaunu sieviešu “iekritīs” cilvēku tirgoņu slazdos, kā rezultātā noziedzība vien augs, bērni šajās ģimenēs būs pakļauti emocionālai un pat fiziskai vardarbībai.

Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.