Infektologs: Vēlme atsākt dažādu nozaru darbību ir apdraudējums sabiedrības drošībai

© f64.lv, Lauris Aizupietis

Latvijas Covid-19 izplatības radītāji ir vieni no sliktākajiem Eiropas Savienībā, atzina infektologs Uga Dumpis LTV raidījumā "Rīta panorāma". 

Viņš pauda, ka nozīmīgākie rādītāji, kuriem ir nepieciešams sekot līdzi, lai spētu izvērtēt Covid-19 izplatību Latvijā ir 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs un hospitalizēto personu skaits.

"Šie parametri izskatās slikti. Mēs esam vienā no sliktākajām situācijām Eiropas savienībā."

Aizvadītajā nedēļā ir manāmi nelieli Covid-19 situācijas uzlabojumi, salīdzinot ar citām valstīm. Tomēr šie uzlabojumi ir ļoti nelieli.

Dumpis uzsvēra, ka cilvēki nespēj saprast to, kas ir galvenais, lai šo infekciju ierobežotu - nepieciešams izvairīties no citām personām slēgtās telpās.

Svarīgi ir ievērot visus esošos ierobežojumus, taču visbūtiskākais ir pēc iespējas ierobežot tikšanos ar citiem cilvēkiem iekštelpās.

Dumpis min, ka pašlaik ļoti daudzas un dažādas nozares nestrādā ar pilnu jaudu gan ķirurģija, gan sports, gan skaistumkopšana. Tomēr ir nepieciešams samazināt saslimstības līmeni valstī, lai varētu lemt par dažādu nozaru darbības atsākšanu.

"Mūsu saslimstība ir ļoti augsta un mēs nevaram tagad ļaut vai teikt, ka cilvēki var droši tikties telpās ilgāk par 15 minūtēm. Ja mēs zinām, ka tas nav droši, pie šādas saslimstības jebkura tikšanās iekštelpās ilgāk par 15 minūtēm nav droša."

Viņš uzsvēra, ka visi lēmumi paplašināt dažādas iespējas ir apdraudējums sabiedrībai.

Tomēr par prioritāti būtu jāizceļ klātienes mācības mazāko klašu skolēniem. Tā varētu būt pirmā lieta, ko varētu ieviest, kad saslimstība samazināsies.

Pašlaik to vēl nav iespējams veikt, jo saslimstībai valstī vajadzētu krietni mazināties, lai bērniem būtu droši doties uz skolu.

Dumpis izcēla reģionu pieeju, ka tā varētu būt iespēja, ka atsevišķos novados, kuros ir mazāks inficēto skaits, tur bērni varētu atsākt klātienes mācības.

Tādējādi būtu nepieciešams fokusēties uz Latvijā izstrādātu plānu, ka saslimstība konkrētajā teriotrijā nevarētu pārsniegt 200 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

Izeja, lai saslimstība mazinātos, protams, ir vakcinācija. Tā arī uzskata infektologs. Viņš min, ka lai iedrošinātu sabiedrību un palielinātu interesi par vakcināciju, ir nepieciešams veidot mērķtiecīgas kampaņas.

"Es esmu optimists tādā ziņā, ka cilvēki sapratīs šo nozīmību un mēs panāksim labāku sadarbību."

Pašlaik lielākā problēma saistās ar vakcīnu trūkumu, nevis cilvēku attieksmi. Dumpis uzsver, ka vakcīnas Latvijā ir iepirktas vairāk nekā iedzīvotājiem tās būs nepieciešamas, tomēr pašlaik aizkavējoties vakcīnu piegādei, nav iespējams sākt ļoti ātru un plašu vakcināciju.

Svarīgākais