Petraviča divu nedēļu laikā cer sapotēt 10 tūkstošus aprūpes centru klientus un darbiniekus

© f64.lv, Oksana Džadana

Labklājības ministre Ramona Petraviča LTV raidījumam "Rīta panorāma" pauda cerību, ka tuvāko nedēļu laikā būtu iespējams vakcinēt visus sociālo aprūpes centru klientus un darbiniekus, kuri ir pauduši vēlmi potēties.

Sociālo aprūpes centru klientu un darbinieku vakcinācija tika uzsākta pagājušajā nedēļā, trešdienā. Pašlaik pret Covid-19 potēti 500 centru klienti.

Ministre pauda, ka vakcinēties pašlaik ir piekrituši aptuveni 8 tūkstoši aprūpes centru klienti un vairāk nekā 2700 darbinieki.

"Ceru, ka šonedēļ vakcinācija ies straujāk, lielākiem tempiem un, iespējams, ka šīs vai nākamās nedēļas laikā arī visi sociālās aprūpes centra klienti un darbinieki, kuri to vēlējās, saņems vakcīnu, tie, kuri to vēlējas."

Petraviča uzsvēra, ka pašlaik Latvijā ir saņemtas pietiekami daudz vakcīnu, lai varētu nodrošināt šādu potēšanas tempu.

Viņa atskārta, ka vakcinācija ir izeja, lai varētu pātraukt inficēšanos sociālās aprūpes centros.

Pašlaik situācija aprūpes centros ir mainīga un ir manāma uzlabošanās. Covid-19 izplatība samazinās. 2021. gada pirmajās četrās nedēļas bija straujšs inficēšanās gadījumu pieaugums, ja salīdzina ar iepriekšējām nedēļām.

"Samazinājums ir aptuveni par 50% un tāda situācija saglabājās arī piektajā nedēļā," lai tendence būtu noturīga ir nepieciešama vakcinācija, min ministre.

Pašlaik aprūpes centros ir izveidoti trīs saraksti, kuros apkopo visu personu viedokļus - tie, kuri grib vakcinēties, tie, kuri šaubās un tie, kuri nevēlas to darīt.

Lai iedrošinātu šaubīgos cilvēkus, Labklājības ministrija ir aicinājusi Veselības inspekciju izveidot izglītojošu video materiālu, lai ar to iepazīstinātu personas.

"Pati vakcinējos, lai tādējādi parādītu savu uzticēšanos vakcīnai un arī tieši ar "AstraZeneca" vakcīnu, ar kuru tiek vakcinēti darbinieki un klienti sociālās aprūpes centros."

Pagājušajā nedēļa ministre nāca klajā ar paziņojumu, ka būtu nepieciešams senioriem sniegt vienreizēju pabalstu 200 eiro apmērā.

Ar šādu ieceri viņa nāca klajā, jo seniori ir tā iedzīvotāju grupa, kas visrūpīgāk ievēro valsts noteiktos ierobežojumus. Šiem cilvēkiem rodas papildu izdevumi iegādājoties sejas maskas, dezinfekcijas līdzekļus. Senioriem nav iespējams satikties ar bērniem un radiniekiem, kuri varētu sniegt atbalstu.

Šāda vienreizēja pabalsta izveide valstij izmaksatu aptuveni 107 miljonus eiro. Tādējādi šo pabalstu būtu, iespējams, saņemt visiem, kuri saņem vecuma pensiju, invaliditātes pensiju, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu un apgādnieka zaudējuma pabalstu.

Tomēr no šī saraksta varētu izslēgt personas, kuras kopā ar pabalstu un pensiju saņemtu 700 eiro. Tādējādi valsts varētu ietaupīt 3 miljonus eiro.

"Ja mēs varam atļauties ariBaltic samaksāt 250 miljonus par stāvošām lidmašīnām, tad mums ir jāvar arī sniegt palīdzība mūsu senioriem."

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.