Piektdien pirmās Covid-19 potes saņēmuši vairāk nekā 600 medicīnas darbinieki

© PA images/Scanpix/Leta

Aizvadītajā diennaktī pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši 839 cilvēki, bet otro - 494, tādējādi kopumā piektdien tikušas vakcinētas 1316 personas, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Piektdien pamatā tikuši vakcinēti mediķi un medicīnas iestāžu darbinieki, kamēr nākamajā prioritārajā grupā - sociālās aprūpes centros - vakcinēšanas aktivitāte bijusi krietni zemāka.

Ar pirmo poti pret Covid-19 vakar vakcinēti vairāk nekā 600 medicīnas iestāžu darbinieki, 135 sociālās aprūpes iestāžu klienti un darbinieki un 60 personas, kas klasificētas kā "Cita paaugstinātā riska grupa", visticamāk, iekļaujot sevī arī vakar vakcinētos politiķus. Savukārt ar otro poti vakcinēti pamatā tikai medicīnas iestāžu darbinieki. Kā pirmā pote vakar pamatā izmantota "AstraZeneca" vakcīna, savukārt kā otrā - "Pfizer/BioNTech" un "Moderna" vakcīnas līdzīgās proporcijās.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši 20 429 cilvēki, bet abas devas - 15 920 cilvēki. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada 1.janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmis nepilns 1,1% iedzīvotāju, bet abas - nedaudz vairāk par 0,8%.

Pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9.janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11.janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10.februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12.februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas trīs vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna" un "AstraZeneca", taču visu šo medikamentu piegādes kavējas un ir nelielas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana.

Svarīgākais