Pavļuts: Pašreizējie Covid-19 ierobežojumi nestrādā, saslimstība turpina pieaugt

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Veselības ministrs Daniels Pavļuts LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka Latvija ir piektajā vietā Eiropas Savienībā, kurā ir visaugstākais Covid-19 saslimšanas līmenis, tādējādi būtu nepieciešams pārdomāt, kā tālāk labāk rīkoties.

Ministrija aktīvi seko līdzi 14 dienu saslimstības rādītājam. Latvijā šis rādītājs ir 561, taču Eiropas Savienībā vidēji ap 425.

"Mēs esam stipri virs vidējā Eiropas Savienības līmeņa un starp tām valstīm, kurās ir šī saslimstība vislielākā."

Ministrs pauda, ka pašlaik ir jādomā, ko mēs varētu darīt citādāk, lai šo saslimstības līmeni mazinātu. Pašlaik saslimstība Latvijā nesamazinās. Ir izdevies tikai "nospiest" svētku laika pīķi lejā, bet saslimstības rādītāji kopumā pašreiz nekrīt. Inficēšanās ar Covid-19 ir stabili augsta.

Pavļuts uzsvēra, ka pašlaik gan sabiedrībai, gan valdībai ir jāsaprot tas, ka turpmāk vajadzētu darīt kaut ko citādāk, jo pašreizējā situācija nestrādā.

"Mēs visi kopā darām kaut ko tādu, kas šo saslimstības līmeni uztur tādā līmeni," komentēja ministrs, ka vai nu cilvēki dodas uz viesībām, vai arī darba vietās neievēro ierobežojumus, piemēram, masku nēsāšanu.

Viņš uzsvēra, ka valdība no savas puses ir veikusi dažāda izmaiņas. Pirmkārt, ar šīs nedēļas sākumu ir pastiprinātas drošības prasības veikalos un likvidēti preču saraksti. Preču saraksta sistēma tika atcelta, bet pretī tika liktas stingrākas prasības, lai ierobežotu cilvēku pulcēšanos veikalos.

Šāda prasība tika ieviesta, lai cilvēki mazāk pulcētos iekštelpās, kur Covid-19 vīruss viegli izplatās starp cilvēkiem. Ministrs aicina sabiedrību pēc iespējas vairāk plānot savu iepirkšanos un retāk doties uz veikaliem.

Vakar valdība nolēma, ka no šīs nedēļa ir atcelta mājsēde. Šāds lēmums tika pieņemts, jo komandantstundas potenciāls ir izsmelts. Tas ir tāpēc, ka mājsēde tika ieviesta svētku laikā, kad pastāvēja lielāks inficēšanās risks un cilvēku pulcēšanās.

Vasts Policijas priekšnieks Armands Ruks argumentēja, ka lietderīgāk būtu policijas resursus izvietot visas diennakts garumā. Policijas patruļas nakts laikā turpināsies.

Pavļuts pauda, ka ja cilvēks pēc pulkstens 22:00 izved suni ārā pastaigāties, tad tas nav kaitējums, taču ja dienas gaišajā laikā sabiedrība aktīvi pulcējas uz slēpošanas kalniem, kur visi atrodas ciešā kontaktā, tad tieši tur ir lielākā inficēšanās iespēja.

Skaistumkopšanas nozares pārstāvji šodien vērsīsies Satversmes tiesā, par to, ka nozarē nepastāv vienlīdzība.

"Es brīnišķīgi saprotu gan sabiedrību, gan dažādu nozaru pārstāvjus, ka viņi ir zaudējuši pacietību."

Ierobēžojumi, kas pastāv šobrīd jau ilgi ir spēkā. Ministrijas uzdevums ir kopīgiem spēkiem ar nozares pārstāvjiem atrast veidu, kā pēc iespējas minimizēt saslimšanas iespējas.

Risks inficēties ar Covid-19 būs vēl daudzus mēnešus, kamēr nebūs veikta pietiekami liela masveida vakcinācija. Arī dažādās vīrusa mutācijas liek domāt, ka vīruss būs ar mums kopā ne tikai šogad, bet vēl ilgākā laika periodā, uzsvēra ministrs.

"Mums ar to būs jāsadzīvo."

Pašlaik ministrija kopā ar speciālistiem var strādāt pie principiem, kā drošāk būtu atsākt darboties dažādām nozarēm. Viņš atzina, ka nevar tik vienkārši "atvērt" nozari. Šis neesot vien Veselības ministrijas lēmums, bet gan kolektīvs valdības lēmums.

Pašlaik skaistumkopšanas nozares izstrādātie drošības principi ir daļēji apmierinoši.

Speciālisti ir tikušies un strādājuši kopā ar dažādiem nozaru pārstāvjiem - skaistumkopšanas, izglītības, tirdzniecības.

"Mēs esam kļuvuši par visu nozaru ministriju," uzsvēra Pavļuts.

Viņš atzina, ka pagājušajā nedēļā valdība apstiprināja luksafora dokumentu. Līmeni pie, kura būtu iespējams būtiski mainīt esošo situāciju ir 200, tomēr Latvijā pašlaik līmenis ir ļoti augsts - 561.

Luksafora princips paredz, ka izmaiņas tiek veiktas reizi trijās nedēļas. Pašreiz būtu jāgaida, kādas sekas parādīsies pēc iepriekšējiem ierobežojumu atvieglojumiem.

Tuvāko nedēļu laikā tiks precizēti dažādi ierobežojumi un pēc divām nedēļā, valdība skatīs, ko varētu avieglot. Ministrs uzsvēra, ka pašlaik primārā lieta ir skolu atvēršana.