Ministrija rosina nodrošināt bērnudārzu darbiniekiem Covid-19 antigēnu testus divu mēnešu garumā

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Pirmsskolas izglītības iestāžu un citu iestāžu, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas, nodarbinātajiem divus mēnešus valsts varētu nodrošināt Covid-19 antigēnu testus, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikums Ministru kabinetam.

Ministrija rosina veikt papildu testu iepirkumu, kurus varētu izmantot "pēc nepieciešamības".

Jau vēstīts, ka februāra sākumā valdība lēma nodrošināt speciālās izglītības iestāžu darbiniekus ar Covid-19 antigēna noteikšanas testiem, lai mazinātu vīrusa izplatību skolu darbinieku vidū.

IZM skaidroja, ka antigēno testu veikšana speciālās izglītības iestāžu darbiniekiem ļautu ātrāk noteikt riska personas, kuras, iespējams, ir inficētas ar Covid-19, ņemot vērā, ka minēto izglītības iestāžu darbinieku ikdiena aizrit, ne tikai nodrošinot izglītības procesa norisi, bet arī palīdzot bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem veikt pašaprūpi.

Vienlaikus ministrijā skaidroja, - lai gan Covid-19 infekcijas diagnostikas "zelta standarts" joprojām ir SARS-CoV-2 vīrusa ribonukleīnskābes noteikšana ar Polimerāzes ķēdes reakciju, speciālās izglītības iestāžu nodarbinātajiem nepieciešams nodrošināt iespēju veikt antigēnos testu, kas ir mazāk jutīgs Covid-19 infekcijas diagnostikā, salīdzinot ar Covid-19 infekcijas diagnostikai izmantojamiem Polimerāzes ķēdes reakcijas testiem, piebilstot, ka, bieži testējot, ir iespējams veiksmīgi identificēt saslimušos starp speciālās izglītības iestāžu darbiniekiem, novēršot to inficēšanos.

Speciālās izglītības iestādēs ir nodarbināti pedagogi, kā arī saimnieciskie, tehniskie un var būt nodarbināti medicīnas darbinieki. Tā kā Ministru kabineta noteikumos "Noteikumi par prioritāro institūciju un vajadzību sarakstā iekļautajām institūcijām nepieciešamajiem epidemioloģiskās drošības nodrošināšanas resursiem" jau ir uzskaitīti pirmsskolas, vispārējās izglītības un profesionālās izglītības pedagogi, pagājušajā nedēļā valdība papildināja normu ar norādi uz speciālās izglītības iestāžu saimnieciskajiem, tehniskajiem un medicīnas darbiniekiem.

Svarīgākais