Arī pēc jauno datoru iepirkšanas VID turpina maksāt par datoru nomu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) katru mēnesi turpina maksāt 16 000 latu par 800 datoru nomu, lai gan, iegādājoties 2100 jaunus datorus šovasar, pirkuma nepieciešamība tika pamatota ar vajadzību atteikties no datoru nomas līgumiem un tādejādi ietaupīt budžeta līdzekļus, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De Facto".

Vienu no trīs nomas līgumiem VID nav lauzis un turpina maksāt nomu par 800 datoriem firmai "ATEA". Firmas valdes loceklis Jānis Ušvils intervijā "De Facto" atzina, ka līgums par datoru nomu ar VID ir spēkā.

"De Facto" informē, ka VID par iespējām vienpusēji lauzt esošos datoru nomas līgumus sāka interesēties tikai pēc tam, kad 2100 jaunie datori jau bija nopirkti. VID Administratīvās pārvaldes Informācijas sistēmu infrastruktūras daļas vadītājs Viesturs Šķila skaidro, ka līgumi tika izvērtēti un pieļauts, ka otrai pusei nebūs iebildumi līgumu pirms termiņa lauzt. Tas, ka privātā firma, kas VID datorus iznomā, nav piekritusi šādai pirmstermiņa līguma laušanai, kas līgumā nav atrunāta un kas radītu uzņēmumam zaudējumus, VID darbiniekus esot pārsteidzis.

Par VID amatpersonu nepārdomāto rīcību sašutumu pauž finanšu ministra Einara Repšes (JL) pārstāvis Aleksis Jarockis norādot, ka VID vajadzējis sākotnēji noskaidrot, vai varēs lauzt līgumu ar nomniekiem, un tikai tad lemt par jaunu datoru iegādi.

Lai gan VID noliedz, ka 2100 jauno datoru iepirkums būtu noticis steigā, tomēr vairāki fakti liekas aizdomīgi, norāda "De Facto". Pirkums par teju miljonu latu nav saskaņots ar Finanšu ministrijas informācijas tehnoloģiju padomi - kā tam būtu bijis jābūt. Arī finanšu ministra saskaņojums nav saņemts, lai gan Repše izdevis rezolūciju, ka visi iepirkumi virs 10 000 latu jāsaskaņo ar viņu. Jarockis norāda, ka 2100 datoru iepirkuma gadījumā tas nav ticis darīts un tāpēc pret divām VID amatpersonām ierosināta disciplinārlieta.

Atbildīgā par šo iepirkumu ir VID Administratīvās pārvaldes direktora vietniece Iveta Bērtulsone. Šī viņai šogad jau ir otrā disciplinārlieta. Pirms tam - saistībā ar vērienīgo datu noplūdi no VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas datu bāzes - Bērtulsoni disciplināri sodīja, samazinot algu par 20%.

Kāpēc datoru iepirkums no firmas "Capital" tika veikts, neizpētot, kā tikt vaļā esošajiem nomātajiem datoriem, rada aizdomas par darījuma veicēju iespējamo ieinteresētību, norāda raidījums.

Tomēr VID plāno turpināt datoru pirkšanu un darīs to arī nākamgad, ja atļaus budžeta līdzekļi, stāsta Šķila. Viņš skaidro, ka VID plāno arī inovatīvu risinājumu - parastos datorus aizstāt ar nelieliem termināļiem, kas ļautu strādāt virtuālā vidē. Patlaban VID informācijas tehnoloģiju speciālisti jau vienu šādu pilotprojektu testējot un rezultāti esot cerīgi.

800 datoru nomas līgums ar firmu "ATEA" beidzas nākamā gada martā, līdz tam VID būs vēl jāmaksā ik mēnesi 16 000 latu. Tomēr ir cerība, ka novembrī līgums ļaus šo summu par 25% samazināt.

Šķila uzsver - izmaiņas VID datortehnikas iegādes politikā ļāvušas ieekonomēt 60 000 latu.

Svarīgākais