Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Jaunie ierobežojumi: "Maxima" īslaicīgi slēdz atsevišķus veikalus; pircēji ārpusē gaida rindās

© Ekrānuzņēmums no @breakinglv/Instagram

Mazumtirgotājs SIA "Maxima Latvija" līdz ar jaunā tirdzniecības modeļa ieviešanu, kas tirdzniecības vietās nosaka stingrākus epidemioloģiskos drošības noteikumus, pirmdien īslaicīgi slēdz veikalus, lūdzot klientus uzgaidīt ārpus telpām, atzina "Maxima Latvija" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

"Situācija tiek ļoti skrupolozi uzmanīta, lai veikala telpās atrastos tikai maksimāli pieļaujamais pircēju skaits. Tas atsevišķos gadījumos ir radījis nepieciešamību īslaicīgi veikalu slēgt, lūdzot klientus uzgaidīt ārpus veikala telpām," sacīja Dupate Ugule.

Viņa arī atzīmēja, ka, ņemot vērā ārā valdošo salu, pirms došanās uz veikalu pircēji aicināti silti saģērbties, lai nepakļautu sevi riskam, piemēram, sasaldēties.

Savukārt, komentējot apmeklētāju interesi iegādāties produktus, kurus iepriekš klātienē nedrīkstēja tirgot, bet no pirmdienas ir atļauts, Dupate-Ugule pastāstīja, ka, pēc pirmajiem novērojumiem, lielāks pieprasījums vērojams tādās kategorijās, kā piemēram, rūpniecības un saimniecības preces, virsdrēbes, apavi un citās, kas ir ļoti ikdienišķas iedzīvotāju vajadzības.

Jaunie tirdzniecības noteikumi pirmdien, dienas pirmajā pusē, nav radījuši lielu pircēju drūzmēšanos tirdzniecības centros, aģentūrai LETA norādīja aptaujāto tirdzniecības centru pārstāvji.

Tirdzniecības centra "Domina Shopping" direktore Dina Bunce uzsvēra, ka "Dominas" apmeklētāji joprojām ir apzinīgi un rūpīgi ievēro jaunos noteikumus.

"Pie visām mūsu ieejām jau ir izvietotas valsts noteikumiem atbilstošās norādes un dežurē apsargi, kontrolējot prasību īstenošanu," uzsvēra Bunce.

Vienlaikus viņa atzina, ka pirmdien papildu kontroles pasākumus "Domina" jau ir veikusi arī Valsts policija. Pēc Bunces teiktā, pārbaudes laikā konstatēts, ka "Dominā" viss notiek saskaņā ar epidemioloģiskajām prasībām.

"Mēs darām visu, lai šajā laikā ne vien pircēji, bet arī darbinieki pie mums justos droši. Ar plūsmas skaitītāju palīdzību rūpīgi sekojam arī kopējam apmeklētāju skaitam - šobrīd tas ir atļautajās robežās," sacīja "Domina Shopping" direktore.

Tikmēr tirdzniecības centra "Akropole" komunikācijas konsultante Katrīna Ansonska aģentūrai LETA norādīja, ka līdz šim apmeklētāju plūsma pieaugusi minimāli, salīdzinot ar pagājušās nedēļas plūsmu. Vienlaikus "Akropoles" pārstāvji ievērojuši, ka apmeklētāji rīkojās atbildīgi un neveidoja drūzmēšanos.

Savukārt "Akropoles" vadītāja Zane Kaktiņa uzsvēra, ka "Akropole" izpilda visas noteiktās prasības, rūpīgi sekojot līdzi apmeklētāju plūsmai, distances ievērošanai un sejas masku pareizai lietošanai.

Viņa aicināja ikvienu rīkoties atbildīgi - izvērtēt apmeklējuma nepieciešamību un izvēlēties laiku, kad apmeklētāju plūsma ir mazāka.

"Tas, cik ātri vīruss tiks apturēts, ir atkarīgs no mūsu visu savstarpējas sadarbības un atbildīgas rīcības," uzsvēra Kaktiņa.

Pagājušajās nedēļas nogalē, lemjot par jaunajām tirdzniecības prasībām, kuras stājās spēkā jau pirmdien, atbildīgie neņēma vērā, ka jebkura lēmumu izpildei nepieciešams laiks, aģentūrai LETA pauda mazumtirgotāja SIA "Rimi Latvia" Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Kristīne Ciemīte.

Viņa atzina, ka, ņemot vērā jaunos platības ierobežojumus, kas paredz 25 kvadrātmetrus uz vienu pircēju, atsevišķos "Rimi" veikalos jau dienas pirmajās pusē ārpus veikala veidojās cilvēku rindas.

Tomēr, ja platības pārrēķināšana neprasa lielus laika resursus, tad atsevišķi pagājušās nedēļas nogalē jaunieviestie noteikumi prasa ilgāku laiku, lai tirgotāji varētu tiem sagatavoties. Kā piemēru Ciemīte minēja iekšējās kontroles sistēmas dokumentētu izstrādi un veikala atbildīgās personas iecelšanu, kas pastāvīgi organizē prasību izpildi tirdzniecības vietā.

"Ja lēmumu pieņem piektdienā un tirgotājiem netiek dota neviena darba diena, lai sagatavotos, un pirmdien jau tiek uzsāktas policijas kontroles veikalos ar iespēju tos slēgt neprecīzi izpildītu prasību rezultātā, tas nav pietiekami pārdomāts process," uzsvēra Ciemīte, piebilstot, ka uz šo situāciju ir norādījusi arī Latvijas pārtikas tirgotāju asociācija.

Tāpat, pēc viņas teiktā, valsts institūciju pusē netika ņemts vērā, ka lieliem veikalu tīkliem, tādiem kā "Rimi" ar vairāk nekā 130 veikaliem, ir ļoti daudz procesu, kuri ir jārisina, lai ieviestu šāda veida prasības.

"Esam strādājuši visu nedēļas nogali, lai iespējami labāk sagatavotos šodienai, taču joprojām risinām praktiskus jautājumus, kas prasa ilgāku laiku, un sniedzam paskaidrojumus policijas pārstāvjiem. Līdz šim brīdim esam centušies izdarīt labāko iespējamo, taču uzskatām, ka ir jāstrādā uz sadarbību vērstā režīmā," sacīja Ciemīte.

Pirmajā dienā pēc preču ierobežojuma atcelšanas pārtikas un higiēnas preču veikalos "Rimi" novērots palielināts pieprasījums pēc dažādiem virtuves un ēdiena gatavošanas piederumiem, piemēram, pannām. Tāpat pieprasītas ir arī sēklas, mājas tekstils un apakšveļa.

Jau vēstīts, ka no pirmdienas pastiprinātas drošības prasības tirdzniecībā un paplašināta preču pieejamība klātienē. Papildu drošības prasības, tostarp, samazinot maksimālo pircēju skaitu tirdzniecības vietās, noteiktas veikaliem, tirdzniecības centriem ar platību 1500 kvadrātmetru un tajā esošiem vismaz pieciem tirgotājiem vai pakalpojuma sniedzējiem, kā arī prasības attiecas uz tirgiem iekštelpās.

Drošākas tirdzniecības nosacījumi tirdzniecības vietām noteikti, balstoties uz vairākiem pamatprincipiem.

Pirmkārt, visās tirdzniecības vietās jānodrošina efektīvāka apmeklētāju plūsmas kontrole un ļoti stingras fiziskās distancēšanās prasības.

Otrkārt, pastiprināta tirgotāju atbildība un pienākumi apmeklētāju plūsmas kontrolei, nosakot atbildīgo personu un ieviešot iekšējās kontroles sistēmu epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanai tirdzniecības vietās vai tirdzniecības centros.

Treškārt, mārketinga aktivitāšu aizliegums, kas veicina cilvēku pulcēšanos tirdzniecības vietās.

Ceturtkārt, pastiprināta kontrole un noteikta atbildība par epidemioloģiskās drošības pasākumu neievērošanu.

No pirmdienas tirdzniecību klātienē ar visu preču sortimentu varēs nodrošināt veikali, kuros pārtika veido ne mazāk kā 70% no preču sortimenta, kā arī veikali, kuros tirgo higiēnas preces ne mazāk kā 70% apmērā no preču sortimenta. Darboties varēs arī grāmatnīcas. Klātienes tirdzniecība pilnā apmērā notiks aptiekās, tostarp veterinārajās aptiekās, optikas veikalos un degvielas uzpildes stacijās.

Tāpat valdība lēma paplašināt klātienē nopērkamo preču klāstu tirdzniecības vietās - klātienē nopērkamo preču klāsts papildināts ar stādiem, dēstiem, sīpoliem, gumiem un sēklām, substrātiem, mēslošanas līdzekļiem, kaļķošanas materiāliem un augu aizsardzības līdzekļiem, elektropreču aksesuāriem, līdzekļiem dezinsekcijai un deratizācijai.

Līdz šim klātienē varēja iegādāties pārtikas preces, higiēnas preces, pirmās nepieciešamības saimniecības preces, mobilo telefonu priekšapmaksas kartes, tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus, dzīvnieku barību un preces, preses izdevumus, sabiedriskā transporta biļetes, mutes un deguna aizsegus un individuālos aizsardzības līdzekļus, mājražotāju lauksaimniecības produkciju, kā arī ziedus.

Arī turpmāk netiek ierobežota distances tirdzniecība.