Zemes nodokla nomaksa Rīgā kļūst par aizvien lielāku problēmu

Rīgā daudziem namīpašumiem iepriekšējos gados nav veikti nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumi par zemi un tagad zemes īpašnieki pieprasa nomaksāt lielos parādus, biznesa portāla "Nozare.lv" rīkotajā diskusijā par namu apsaimniekošanu sacīja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Tiesiskā nodrošinājuma pārvaldes Tiesiskā regulējuma nodaļas vadītāja Vineta Dārzniece.

"Zemes īpašnieki, kas ir atguvuši savas īpašuma tiesības, patlaban pēkšņi ir atcerējušies, ka kaut kad savas īpašuma tiesības ir reģistrējuši zemesgrāmatā un sākuši pieprasīt NĪN apmaksu," skaidroja Dārzniece.

Mājās, kurās NĪN maksājumi nav veikti vairākus gadus, un tādu māju Rīgā ir daudz, ņemot vērā "treknajos" gados noteiktās kadastrālās vērtības, tagad runa ir par ļoti lielām parādu summām,'' sacīja Dārzniece.

Patlaban saskaņā ar Dzīvojamo ēku pārvaldīšanas likumu NĪN iekasēšana ir ēkas pārvaldnieka pienākums, līdz ar to zemes īpašniekiem ir vieglāk atgūt šo naudu, jo viņiem nav jāstrādā ar 100 vai 120 dzīvokļu īpašniekiem, viņi var strādāt ar vienu ēkas pārvaldnieku.

"Tas ir vēl viens milzīgs obligātais maksājums, no kura nebūs iespējams izvairīties. Valsts pieprasa nodokļa maksājumus no zemes īpašniekiem, kuri savukārt vēršas pie namu pārvaldītājiem, kuriem NĪN maksājumi jāiekasē no dzīvokļu īpašniekiem. Turklāt zemju īpašnieki šo parādu nomaksu var pieprasīt uzreiz un pilnā apjomā. Ja zemes īpašnieks ir pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātājs, tad šādu dzīvokļu īpašniekiem ir jānomaksā arī 21% PVN," piebilda Dārzniece.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais