CSDD izmēģināšanai nodod modernizētu autobusu kategorijas teorētisko eksāmenu

© f64.lv, Kęstutis Vanagas

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) interesentiem izmēģināšanai nodevusi modernizēto D jeb autobusu kategorijas teorētisko eksāmenu, pavēstīja direkcijā.

CSDD pārstāvji pauda, ka eksāmens papildināts ar video jautājumiem, kuros attēlotas reālas ikdienas situācijas ceļu satiksmē, piemēram, autobusa vadīšana atbilstoši tā masai un gabarītiem.

Video jautājumi veidoti, lai veicinātu autobusu vadītāju izpratni par drošu rīcību uz ceļa, kā arī sekmētu pieklājību un savstarpēju sapratni dažādu satiksmes dalībnieku starpā.

Jautājumi atbilst CSDD eksāmena prasībām un autoskolu apmācības programmām, tajos ietvertais saturs tiek apgūts apmācības laikā.

Modernizētais D kategorijas teorijas eksāmens no pieejams vietnē "www.csnt2.csdd.lv", un tas paredzēts publiskai testēšanai līdz martam. Savukārt no 1.marta jaunizveidotais teorētiskais eksāmens būs jākārto visiem pretendentiem, kuri vēlēsies saņemt D kategorijas vadītāja apliecību CSDD. CSDD aicina idejas, ieteikumus vai komentārus par D kategorijas teorētiskā eksāmena jautājumiem sūtīt uz e-pastu "eksameni@csdd.gov.lv".

Kā liecina CSDD apkopotā informācija liecina, ka 2020.gadā D kategorijas eksāmenu kārtoja apmēram 1400 kursanti. Minētā eksāmena sekmība bija 85% no kārtotajiem eksāmeniem.

Video jautājumi CSDD teorijas eksāmenos jau ieviesti B (vieglie auto), AM (mopēdi) un C (kravas auto) kategorijas teorētiskajos eksāmenos.

CSDD reģistrē transporta līdzekļus Latvijā, izsniedz vadītāju apliecības, veic automašīnu tehnisko apskati un sniedz citus pakalpojumus. CSDD ienākumus gūst no pakalpojumu maksām. Direkcijas kapitāldaļu turētājs ir Satiksmes ministrija.