Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Ārvalstu investori norāda, ka Latvijas tiesu sistēmā nav manāmi uzlabojumi

© f64.lv, Jānis Salioo

Vairāki ārvalstu investori norāda uz to, ka tiesu sistēma Latvijā attīstās lēni, teikts Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) veidotā "Ārvalstu investīciju vides indeksa 2020" rezultāti.

Komentējot tiesu sistēmas attīstību, kāds mazumtirdzniecības un pakalpojumu uzņēmums norādīja, ka tiesu sistēmā nav nekādu uzlabojumu, un viss notiek pārāk lēni, bet viens finanšu un banku pakalpojumu uzņēmums sacīja, ka situācija tiesu sistēmā saglabājas iepriekšējā līmenī, un Covid-19 ietekmē nav būtiski palielinājies attālināto tiesvedību skaits.

Kāds profesionālu revīzijas un konsultāciju pakalpojumu uzņēmums pauda viedokli, ka attālināto tiesu ieviešana bija labs solis, bet viens IKT uzņēmums pauda cerību, ka tiesu sistēma uzlabosies.

"Es novērtēju veiktās darbības, lai izveidotu Ekonomisko lietu tiesu, taču tiesu sistēmai ir jādarbojas praksē un jāattīstās, tam būs nepieciešams laiks, bet līdz tam vēl ilgs ceļš ejams," uzskata viens finanšu un banku pakalpojumu uzņēmums. Arī viens mazumtirdzniecības un pakalpojumu uzņēmums norādīja, ka pozitīvi vērtē Ekonomisko lietu tiesas izveidi.

No 2020.gada septembra līdz novembra sākumam pētījumā intervēti 44 augstākā līmeņa vadošie darbinieki, kuri pārstāv uzņēmumus, kas veido 16% no Latvijas kopējiem nodokļu ieņēmumiem, 13% no kopējās peļņas un nodarbina 10% no kopējā darbaspēka uzņēmumos, kuru apgrozījums pārsniedz 145 000 eiro un kam ir 50% ārvalstu kapitāla.

ĀIPL "Ārvalstu investīciju vides ziņojums" ir ikgadējs pētījums, kas tiek veikts sesto gadu. Tas novērtē Latvijas ekonomikas konkurētspēju no ārvalstu investoru skatupunkta, identificējot būtiskākos izaicinājumus uzņēmējdarbības vidē. Pētījums ir balstīts uz intervijām ar ārvalstu kapitāla uzņēmumiem, kuras veikusi ĀIPL sadarbībā ar Rīgas Ekonomikas augstskolu.