Drīzumā jauns cenu pieaugums pārtikas produktiem mazumtirdzniecībā nav gaidāms

Lielākā daļa ražotāju un piegādātāju jau veikusi plānoto cenu palielinājumu un tuvākajā laikā jauns cenu pieaugums pārtikas produktiem mazumtirdzniecībā nav gaidāms, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" veiktā mazumtirgotāju aptauja.

Kā informēja SIA "Rimi Latvia" mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa, "Rimi" ik nedēļu saņem lūgumus no piegādātājiem celt iepirkuma cenas vairākiem produktiem. Laikā no šā gada augusta beigām līdz šim brīdim "Rimi" saņēmis pieteikuma vēstules par iepirkuma cenu paaugstināšanu no 36 piegādātājiem kopumā vairāk nekā 250 produktiem.

"Piemēram, pieteikumus par iepirkumu cenu maiņu esam saņēmuši no vairākiem maizes un maizes izstrādājumu ražotājiem ("Maiznīcas "Dinella", "Hanzas Maiznīcas", "Iļģuciema maiznīcas" un "Fazer" maiznīcām), kā arī graudu izstrādājumu ražotājiem "Rīgas Dzirnavnieks" un "Voldemārs"," stāstīja Eniņa, norādot, ka katra piegādātāja iesūtītais cenu maiņas pieteikums tiek rūpīgi analizēts un, ja tirgotājs to uzskata par nepamatotu, tas netiek apstiprināts.

SIA "Palink" mārketinga vadītāja Agnese Upīte-Upeniece arī apstiprināja, ka lielākā daļa ražotāju un piegādātāju jau veikuši plānoto cenu palielinājumu.

Piena un piena produktu cenas septembrī vidēji palielinājušās par 5%-15%, tāpēc SIA "Palink" pārstāvētajos veikalos "IKI" un "Cento" tie jau patlaban maksā dārgāk. Vidēji par 15% cenas palielinājušās arī vistas gaļai un maizei. Cenu izmaiņas skārušas arī augļus un dārzeņus. Kaut arī atsevišķu augļu cenas, piemēram, bumbieru, ir samazinājušās, kopumā dārzeņi un augļi maksā vidēji par 0,10- 0,20 latiem vairāk.

"Drīzumā jauns cenu pieaugums produktiem un precēm nav gaidāms. Turpmāko cenu kāpumu un pieprasījumu varētu ietekmēt izmaiņas enerģētikas cenu politikā un apkures tarifu sadārdzināšanās," atzina Upīte-Upeniece.

Arī zīmola "Elvi" sabiedrisko attiecību vadītāja Vineta Grigāne-Drande informēja, ka konkrēti paziņojumi no piegādātājiem par cenu kāpumiem pēdējā laikā nav saņemti.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais