Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Lai nodrošinātu vakcinācijas sistēmas efektīvu darbību, ministrija rosina piešķirt 1,45 miljonus

© imago images/MiS/Scanpix

Informācijas tehnoloģiju (IT) risinājuma izveidei vakcinācijas pret Covid-19 procesa pārvaldībai plānots piešķirt 1,45 miljonus eiro, liecina Veselības ministrijas (VM) sagatavotais rīkojumu projekts, par ko ceturtdien plāno lemt valdība.

Finanšu ministrijai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem tiek lūgts piešķirt VM padotības iestādei Nacionālajam veselības dienestam finansējumu ne vairāk kā 1 450 330 eiro apmērā, lai nodrošinātu vakcinācijas sistēmas efektīvu darbību, kā arī ērtu un elastīgu vakcinācijas procesu, izveidojot speciālu IT risinājumu vakcinācijas procesa pārvaldībai.

Iecerēts, ka IT risinājums vakcinācijas procesa pārvaldībai ietvers agrīno pieteikšanos vakcinācijai, iepriekšējo vakcinējamo sarakstu, vakcinācijas kabinetu kapacitātes un darba laiku pārvaldību, vienoto rindu veidošanu, saziņu ar vakcinējamiem, vakcīnu piegādes plānošanu, loģistikas organizāciju un krājumu vadību. Paredzēts, ka šāds risinājums ievērojami atvieglos Slimību profilakses un kontroles centra darbu.

VM uzsver, ka IT risinājums optimizēs procesus arī pašā vakcinācijā. "Tas nodrošinās administratorus ar iepriekš sagatavotiem datiem un samazinās ievades operāciju skaitu līdz minimumam, kas nepieciešams, lai reģistrētu vakcinēšanas faktu," teikts VM sagatavotā rīkojumu projekta anotācijā.

Paredzēts, ka sistēma sagatavos nepieciešamās atskaites, kā arī paredzēta datu apmaiņu ar ārstniecības iestāžu informācijas sistēmām un e-veselības sistēmu, kā arī tiks nodrošināta masu apjoma datu ievade un iegūšana.

VM normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā būs arī jāsagatavo un jāiesniedz Finanšu ministrijai pieprasījums par līdzekļu piešķiršanu atbilstoši faktiski nepieciešamajam apmēram.

Savukārt finanšu ministram būs jāinformē Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju par plānotajām apropriācijas izmaiņām un, ja komisija piecu darbdienu laikā no attiecīgās informācijas saņemšanas dienas nav iebildusi pret to, tad jāveic apropriācijas izmaiņas.

Jau vēstīts, ka 18.janvārī tika izsūtīts uzaicinājums IT nozares uzņēmumiem līdz 20.janvārim iesūtīt apliecinājumu par gatavību izstrādāt vakcinācijas IT sistēmu. 22.janvārī IT nozares ekspertu darba grupa prezentēja izstrādātas prasības ieinteresētajiem IT nozares uzņēmumiem, savukārt 25.janvārī ieinteresētie IT uzņēmumi prezentēja savus piedāvātos risinājumus.

VM pagaidām gan vēl nav sniegusi informāciju, vai IT sistēmas izstrādātājs jau ir izraudzīts. Tika izveidota brīvprātīgo IT nozares ekspertu darba grupa, kura izstrādāja IT sistēmas prasības vakcinācijas procesa efektīvai pārvaldībai, savukārt Valsts reģionālās attīstības aģentūra sniedza atbalstu iestrādājot šīs prasības detalizētākās tehniskās specifikācijās. Balstoties uz šīm prasībām, tika veikta tirgus izpēte un sarunas ar potenciālajiem piegādātājiem.