Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pārtikas tirgotāju asociācija: Aizliegto preču sarakstu atcelšana ir solis pareizajā virzienā

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Pārtikas veikalos inficēšanās līmenis ar Covid-19 ļoti zems, tādēļ valdības konceptuālais lēmums paplašināt preču pieejamību ir solis pareizā virzienā, sacīja Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

Atsaucoties uz nozarē veikto aptauju, kurā piedalījās tirdzniecības tīkli ar kopējo tirgus daļu 70%, Krūzītis pastāstīja, ka ar Covid-19 janvārī saslimuši mazāk nekā 0,4% pārtikas veikalu darbinieku, kas ir būtiski mazāk nekā valstī kopumā. Asociācija aprēķinājusi, ka valstī kopumā saslimstības rādītājs patlaban ir 0,62% no Latvijas iedzīvotāju skaita, savukārt janvāra laikā pozitīvs Covid-19 testa rezultāts bijis 1,31% no Latvijas iedzīvotāju kopskaita.

Tāpat, pēc Krūzīša teiktā, nav statistikas, ka pārtikas veikalos inficētos pircēji. "Turklāt pārtikas veikalus iedzīvotāji patlaban apmeklē par trešdaļu retāk nekā pirms pandēmijas, un, iepērkoties veikalos, tie cenšas pavadīt pēc iespējas mazāk laika - vidēji 15 līdz 30 minūtes," apgalvoja Krūzītis.

Viņš arī piebilda, ka būtiski ir mainījusies pircēju attieksme un uzvedība, kas veicina noteikto prasību ievērošanu, masku valkāšanu un distancēšanos.

"Tas apliecina, ka mazumtirgotāji ir bijuši uzticams partneris valdībai epidemioloģiskās situācijas normalizēšanā, un esam spējīgi arī turpmāk nodrošināt pircējiem drošu iepirkšanās vidi," uzsvēra Krūzītis.

LPTA atbalsta Ekonomikas ministrijas piedāvāto principu par drošas tirdzniecības modeli, kas ļautu strādāt visiem tirgotājiem, tomēr, kā norādīja asociācijā "velns ir detaļās", un visu izšķirs konkrētie normatīvie akti, kas tiks apstiprināti valdības sēdē 4.februārī.

Krūzītis uzsvēra, ka, lemjot par drošas tirdzniecības modeli, ir jāpiemēro efektīvas, taču izpildāmas normas, kurām ir būtiska ietekme uz epidemioloģisko situāciju. Piemēram, iepriekš apspriestā prasība uzstādīt elektronisko apmeklētāju skaita noteikšanas sistēmu nav izpildāma ātrāk kā divu mēnešu laikā, prasītu milzu investīcijas un nedotu nekādu papildu efektu epidemioloģiskās situācijas uzlabošanā.

Tāpat, lai izvairītos no subjektīvas normatīvo aktu interpretēšanas, LPTA ieskatā ir ļoti nozīmīga skaidri definēta kārtība, kādā policija var sodīt tirgotājus par drošības normu neievērošanu.