Linkaits: Kontrole uz Latvijas robežām tiks pastiprināta

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka pašlaik nepieciešams apturēt Covid-19 vīrusa iekļūšanu Latvijā no citām valstīm.

Viņš atzina, ka laikā, kad robežas ir atvērtas starp visām Eiropas Savienības valstīm, tikmēr ir ļoti būtiski tas, ka Covid-19 neienāk valstī pastarpinātā veidā.

"Apmēram 90% Latvijā ieceļo pa sauzemi, lidojumi sastāda tikai nelielu daļu."

Februāris aviācijās nozarē vienmēr ir bijusi klusā sezona. Ministrs min, ka šajā mēnesī būs ļoti maz lidojumu, tāpēc ir svarīgi kontrolēt robežas ar kaimiņvalstīm - Igauniju un Lietuvu.

Viņš atzina, ka kontrole uz Latvijas robežām tiks pastiprināta.

Stingri tiks pābaudīts privātais transports. Minists cer, ka iespējams izdosies izveidot atsevišķus koridorus, lai Latvijā nevarētu iebraukt pa visiem zemes ceļiem, bet tikai tur, kur tas ir atļauts.

Sociālajos medijos ir izskanējusi informācija no kāda pasažiera, kas ceļoja no Polijas uz Latviju. Viņš atzina, ka nekur netika veikta pārbaude vai ir veikts Covid-19 tests, vai nav. Ministrs skaidroja, ka par kārtību satiksmes autobusos atbild pārvadātājs.

Tomēr pastāv iespēja, ka uz robežas vai pierobežas policija, robežsardze var apturēt autobusu un veikt padziļinātāku pārbaudi.

"Ļoti ceram, ka epidemioloģiskā situācija uzlabosies un pārvadātājiem būs darbs," esošo situāciju skaidro Linkaits.

Pagājušajā gadā valsts atbalstīja aviokompāniju airBaltic un veica 250 miljonu ieguldījumu. Ministrs skaidro, ka pašlaik finanšu stāvoklis airBaltic ir stabils. Kompānijai valstij izniegtais atbalsts būs jāatdod piecu gadu laikā. Tomēr brīdi, kad tika pieņemts lēmums par atbalstu situācija likās labāka.

"Tobrīd, kad tika pieņemti valsts atbalsta lēmumi situācija likās daudz rožaināka," ministrs paredz, ka būs nepieciešams lemt par papildu ieguldījumu.

Situācijai neuzlabojoties esošie līdzekļi kompānijai var pietikt līdz septembrim.

Linkaits uzsver, ka vēl nav zināms kā situācija ar Covid-19 attīstīsies Latvijā un pasaulē. Tomēr viņš atzīst, ka paliek optimistiks, ka šis viss beigsies un sabiedrība pielāgosies, lai ceļošana un starptautiskā satiksme būtu droša.

Eiropas Komisija sniegs atbalstu Starptautiskajai lidostai Rīga. Iepriekš paredzēja, ka atbalsts būs aptuveni 50 miljonu apmērā, tomēr pašlaik atbalsta summa ir samazināta. Ministrs nespēja nosaukt precīzu atbalsta summu.

Finansējums tika samazināts, jo Eiropas Komisja skrupulozi pārrēķināja Latvijas prognozes un izvērtēja atbalsta mehānismus. Šis finansējums būs paredzēts, lai uzņēmums varētu pārdzīvot šo pandēmijas situāciju un nodrošināt pamatdarbību.

Viņš uzsvēra, ka lidosta nav slēgta. Turpinās pasažieru un kravu pārvadājumi. Nepieciešams attīstīt arī infrastruktūru.

"Aviācija ir bijis viens no mūsu transporta stūrakmeņiem un tāds tas paliks arī nākotnē."

Pandēmijas laikā ir vērojams arī ļoti būtisks ostas kravu apjoma kritums.

Linkaits atzina, ka salīdzinot kravu grupas, kas tiek pārkrautas Latvijā, tad vislielākais samazinājums ir redzams tieši akmeņogļu pārkraušanā. Tas viss ir saistīts gan ar siltajām ziemām, gan Eiropas Savienības vides politku un to, ka samazinoties patēriņam, Krievija izvēlas pārkraut kravas savās ostās. Tomēr pārējie produkti - nafta, graudi un granulas - turpina nākt uz ostām.

Akmeņogļu termināļiem ir nepieciešams pārorientēt savu darbību.

"Mēs vēsturiski esam bijuši ļoti atkarīgi no akmeņogļu kravām."

Latvijā

No pirmdienas tehnoloģiju uzņēmumi un jaunuzņēmumi aicināti pieteikties NATO Aizsardzības Inovāciju Akseleratora Ziemeļatlantijas reģionam programmas ikgadējā grantu konkursā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Svarīgākais