Konkursā par datu centra pakalpojumiem uzvarējušo apsūdz tirgus kropļošanā

Datu centru operators "DEAC" un SIA "Lattelecom Technology" iesnieguši sūdzības par Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) konkursu par datu centra pakalpojumiem, kurā par uzvarētāju atzīta VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC), liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija.

"DEAC" valdes priekšsēdētājs Andris Gailītis biznesa portālam "Nozare.lv" skaidroja, ka sūdzība iesniegta, jo, pēc uzņēmuma ekspertu domām, LVRTC piedāvātā cena ir zem pakalpojumu pašizmaksas.

Cena, ko konkursā piedāvāja "DEAC", nosedz minimālās izmaksas, bet neietver peļņu, savukārt LVRTC piedāvājis vēl zemāku. Pēc Gailīša domām, būtu saprotams, ja tādu cenu piedāvātu kāds cits komersants, jo dažkārt ir jēga iesniegt zemāku cenu nekā pašizmaksa, lai pasūtījumu neiegūtu kāds no konkurentiem. Taču, viņaprāt, šāda rīcība nav izprotama no valsts organizācijas puses, jo tā grauj biznesa vidi.

"Nožēlojamākais ir tas, ka pēc tam, aizbildinoties ar krīzi un ekonomisko situāciju, šādas iestādes gadu noslēdz ar zaudējumiem, tādējādi savas nemākulīgās vai arī apzināti kaitnieciskās rīcības sekas noveļot uz nodokļu maksātāju pleciem," vērtē Gailītis, kurš domā, ka šādus gadījumus vajadzētu aktīvāk vērtēt arī Valsts kontrolei un citām atbildīgajām institūcijām. Jāpiebilst gan, ka "DEAC" savu kritiku vērš pret VAS "Valsts informācijas tīkla aģentūra" (VITA), kas augusta beigās pievienota LVRTC un kuras finansiālā situācija, pēc publiskās informācijas, vismaz pērn nav bijusi tik laba kā LVRTC.

Gailītis teica, ka līdzīgas situācijas piedzīvotas arī citos konkursos un ar citiem valsts uzņēmumiem, kas neskatās uz peļņu, bet kuriem galvenais ir sasniegt noteiktu apgrozījumu.

LVRTC "Nozare.lv" atturējās komentēt konkurentu izteikumus. "Valstī ir noteikta kārtība, kādā var apstrīdēt iepirkumu rezultātus. Ja pretenzijas ir pamatotas, tās tiek attiecīgi izskatītas un uz tām tiek atbilstoši reaģēts," norādīja uzņēmuma sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Līne.

VRAA publicētā informācija liecina, ka kopumā piedāvājumus iesniedza četri uzņēmumi. LVRTC pakalpojumus piedāvāja sniegt par 69 281 latu bez pievienotās vērtības nodokļa, DEAC - par 78 000 latu, "Lattelecom Technology" - par 247 884 latiem, bet SIA "Telia Latvija" - par 131 358 latiem. Konkursā bija paredzēts izvēlēties piedāvājumu ar viszemāko cenu.

Aģentūras paziņojumā par uzvarētāju kā līgumcena minēti 300 000 latu, lai gan uzvarētājs piedāvājis krietni mazāku summu. Kā skaidroja VRAA, tā ir maksimālā līgumcena, kas jāpublicē saskaņā ar Eiropas Kopienas regulu. Šajā iepirkumā iecerēts izmantot arī Eiropas Savienības (ES) naudu, tiesa, lielākā daļa būs valsts budžeta līdzekļi, jo saskaņā ar ES fondu noteikumiem apmaksāt uzturēšanas izdevumus informācijas sistēmām, kas atrodas produktīvajā darbībā, ir aizliegts.

Sūdzību izskatīšanas laiks vēl nav noteikts.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.