Zemkopības ministrijas prioritārajā vakcinācijas grupā iekļauti 1146 nodarbinātie

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Zemkopības ministrijas (ZM) prioritārajā vakcinācijas grupā iekļauti 1146 zemkopības resorā nodarbinātie, pauda ZM preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Viņa norādīja, ka, atbilstoši Veselības ministrijas (VM) sākotnēji izteiktajam aicinājumam, ZM jau 2020.gada nogalē veikusi zemkopības resorā prioritāro grupu apzināšanu, identificējot nodarbināto skaitu, kam vakcīna būtu saņemama prioritāri, ievērojot šo personu specifiskos darba pienākumus un izvērtējot inficēšanās risku.

ZM 2020.gada 28.decembrī ir nosūtījusi informāciju VM, lūdzot iekļaut prioritārajā grupā 1146 zemkopības resorā nodarbinātos, minēja Muceniece. Viņa piebilda, ka norādītais skaits aptver Lauku atbalsta dienestā, Pārtikas un veterinārajā dienestā, Valsts meža dienestā, Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrā, Valsts augu aizsardzības dienestā, Lauksaimniecības datu centrā nodarbinātos.

Ministrijā pauda, ka esošajā VM vakcinācijas plānā ir noteikts, ka ZM piedalās savas nozares prioritāro grupu vakcinācijas organizēšanā, informējot attiecīgo grupu pārstāvjus, mobilizējot tos vakcinācijai, apzinot vakcinējamās personas un veidojot sarakstus, palīdzot organizēt vakcinējamo plūsmas.

Kā norādīja ministrijā, patlaban ZM ir uzsākusi darbu pie konkrētu sarakstu veidošanas, iekļaujot tajos sākotnēji apzinātajos prioritārai grupai atbilstošajos amatos strādājošās amatpersonas un darbiniekus, kā arī aicinot resorā un kapitālsabiedrībās, kurās ministrija ir kapitāla daļu turētāja, nodarbinātos pieteikties centralizētai vakcinācijai brīdī, kad tas būs iespējams.

ZM uzsvēra, ka ministrijas iesaiste vakcinācijas plūsmas organizēšanā notiks ciešā sadarbībā ar VM. Tāpat, nepieciešamības gadījumā un vienlaikus ņemot vērā vakcinācijas vietām izvirzītās prasības, ministrija sniegs atbalstu vakcinācijas plūsmu organizācijā, iespēju robežās arī izmantojot savā valdījumā esošo infrastruktūru un pieejamos resursus.

Jau ziņots, ka, izrietoši no VM vakcinācijas plāna pret Covid-19, vakcinācijas organizēšanā specifiski uzdevumi paredzēti visām ministrijām, tostarp ZM.

Ņemot vērā Covid-19 vakcinācijas svarīgo lomu Latvijas sabiedrības dzīves normalizēšanā un tautsaimniecības atveseļošanā, kā arī nepieciešamību uzturēt maksimālu vakcinācijas ātrumu, ir būtiska visu sektoru proaktīva iesaistīšanās Covid-19 vakcinācijas procesos, norāda VM.

Plānā norādīts, ka ZM jāpiedalās savas nozares prioritāro grupu vakcinācijas organizēšanā.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais