VID pasta sūtījumos arvien biežāk atklāj narkotisko vielu kontrabandas gadījumus

Šī gada laikā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki, veicot operatīvos un muitas kontroles pasākumus, vairākos pasta sūtījumos ir atklājuši ievērojamu apjomu narkotisko vielu, aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas daļa.

Divos pasta sūtījumos no Latīņamerikas valstīm VID darbinieki kopumā atklāja 1,6 kilogramus kokaīna, bet vēl divos sūtījumos no Ķīnas - aizliegtas sevišķi bīstamas narkotiskām vielām pielīdzinātas psihotropās vielas - piecus kilogramus 3-fluormetkatinona un 151,59 gramus metilona.

Par visiem narkotiku kontrabandas gadījumiem uzsākti kriminālprocesi, divas personas atrodas apcietinājumā.

22.septembrī, veicot muitas kontroles pasākumus, VID darbinieki kādā no Kolumbijas nākušā kurjerpasta sūtījumā, kas bija adresēts kādai Latvijas pilsonei, konstatēja 155,18 gramus nezināmas izcelsmes pulverveida vielas. Kā to apstiprināja tajā pašā dienā saņemtie Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes ekspertīzes rezultāti, atrastā viela ir 155,18 grami kokaīnu saturoša viela, kuras vērtība nelegālajā tirgū pēc VID Muitas kriminālpārvaldes ekspertu aprēķiniem ir aptuveni 7700 lati.

Par minēto faktu tajā pašā dienā tika ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.1 panta 2.daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm par iespējamo narkotisko vai psihotropo vielu pārvietošanu pāri Latvijas Republikas robežai nelikumīgā veidā lielos apmēros.

Jau nākamajā dienā, 23.septembrī, veicot operatīvos pasākumus un kriminālprocesuālās darbības, VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki tūlīt pēc sūtījuma saņemšanas Rīgā aizturēja kādu nigērieti. Bet 24.septembrī Rīgas rajona tiesa aizturētajam vīrietim piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu un vīrietis apcietinājumā atrodas joprojām.

Arī 2.septembrī uzsāktā kriminālprocesa ietvaros par pusotra kilograma kokaīna pārvietošanu pāri Latvijas robežai nelikumīgā veidā apcietinātais 1984.gadā Zimbabvē dzimušais vīrietis joprojām atrodas apcietinājumā.

VID atgādina, ka minētajā gadījumā VID darbinieki pusotru kilogramu kokaīna atklāja kādā pasta sūtījumā no Bolīvijas, kurš bija adresēts kādai 1974.gadā dzimušai Latvijas iedzīvotājai, kurai šis sūtījums tālāk bija jānodod no Lietuvas atbraukušam Zimbabvē dzimušam vīrietim.

Minēto vīrieti VID darbinieki sūtījuma saņemšanas brīdī aizturēja. Saskaņā ar VID Muitas kriminālpārvaldes ekspertu aprēķiniem atklātā pusotra kilograma kokaīna vērtība nelegālajā tirgū ir aptuveni 75 000 latu.

Savukārt, veicot operatīvos un muitas kontroles pasākumus šā gada 3. un 4.jūnijā, VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki divos kurjerpasta sūtījumos no Ķīnas konstatēja lielu daudzumu nezināmas izcelsmes pulverveida vielas.

Konstatētā viela tika nosūtīta Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldei ekspertīzes veikšanai un septembrī saņemtie ekspertīzes atzinumi apliecināja, ka 3.jūnijā sūtījumā no Ķīnas atrastā viela ir aizliegtām sevišķi bīstamām narkotiskām vielām pielīdzināma psihotropā viela - metilons (151,59 grami), bet 4.jūnija sūtījumā no Ķīnas konstatētā viela ir aizliegtām sevišķi bīstamām narkotiskām vielām pielīdzināma psihotropā viela - 3-fluormetkatinons (5 kilogrami). Abos gadījumos kā saņēmēji bija norādītas privātpersonas.

Par abiem 2010.gada jūnijā atklātajiem narkotiku kontrabandas gadījumiem ir ierosināti kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 190.1 panta par iespējamo narkotisko vai psihotropo vielu pārvietošanu pāri Latvijas Republikas robežai nelikumīgā veidā.

Visos uzsāktajos kriminālprocesos šobrīd notiek aktīvs darbs un izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

VID brīdina, ka aizvien biežāk Latvijas iedzīvotāji, piekrītot saņemt un nodot sūtījumus, pašiem nezinot, tiek iesaistīti iepriekš izplānotā, smagā noziedzīgā nodarījumā. Tāpēc VID aicina iedzīvotāju būt uzmanīgiem un nepiekrist saņemt un nodot svešām personām domātus sūtījumus.

Gadījumā, ja iedzīvotāji ir saskārušies ar līdzīgiem gadījumiem, kad viņus cenšas pierunāt saņemt citai personai domātus pasta sūtījumus, VID aicina ziņot, zvanot uz diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070, izvēloties tēmu "Kontrabanda". Iedzīvotāji tiks savienoti ar VID muitas iestāžu Nacionālo kontaktpunktu, kur 24 stundas diennaktī VID darbinieks uzklausa iedzīvotāju sniegto informāciju. Zvanītājam ir iespēja saglabāt anonimitāti.

Svarīgākais