Valdība atbalstījusi Covid-19 vakcinācijas plānu

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Valdība atbalstīja Veselības ministrijas (VM) vakcinācijas pret Covid-19 plānu, kas paredz līdz vasaras beigām panākt 70% iedzīvotāju vakcināciju.

Jau ziņots, ka līdzīgs plāns jau tapa iepriekšējās veselības ministres Ilze Viņķeles (AP) pārraudzībā, tomēr, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) saskatot tajā vairākus trūkumus, tas tā arī neguva valdības atbalstu.

Kā paredz valdības atbalstu guvušais plāns, lai sasniegtu vakcinācijas pret Covid-19 ātrumu, kas atbilst vakcīnu piegāžu apjomam un nodrošinātu ērtu un elastīgu vakcinācijas procesu, tiks organizēts kopēji vadīts vienotais vakcinēšanas tīkls.

Vienotajā tīklā tiks apvienoti esošās sistēmas resursi un veidots vienots vakcinējamo saraksts, vienots vakcinācijas vietu kalendārs un rindu vadība, kā arī centralizēta vakcīnu piegādes un krājumu vadība, un vienota komunikācija ar iedzīvotājiem.

Lai sasniegtu mērķi - pieaugušo iedzīvotāju aptvere ne mazāk kā 70% 2021.gada vasaras beigās, no februāra pakāpeniski ir jākāpina vakcinācijas pakalpojumu kapacitāti, lai no marta varētu nodrošināt ne mazāk kā 100 000 vakcinācijas epizodes nedēļā, skaidro Veselības ministrija (VM). Šis apjoms atbilst prognozētajam vakcīnu piegāžu ātrumam, operatīvi izmantojot visas piegādātās vakcīnas, akcentē VM.

VM vērtējumā kopējā Latvijas vakcinācijas iestāžu un loģistikas kapacitāte ir pietiekama, lai būtu iespējams iedzīvotājus vakcinēt atbilstoši uzstādītajam mērķim - 100 000 vakcinācijas epizodes nedēļā. Tomēr šai kapacitātei nav ievērojamu rezervju, tāpēc kritiska ir visu Latvijas vakcinēšanas sistēmas resursu optimāla izmantošana, norāda ministrijā.

Plānots, ka vakcināciju nodrošinās ģimenes ārsti, privātās un pašvaldību ārstniecības iestādes, universitāšu slimnīcas, nacionāla mēroga vakcinācijas kompleksi, kā arī tiks rīkotas izbraukuma vakcinācijas.

Jau ziņots, ka šobrīd kopējais Latvijā saņemto vakcīnu skaits ir 31 425. No tām ražotāja "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnu devas ir 30 225, savukārt ražotāja "Moderna" - 1200.

Vadoties pēc ministrijas informatīvā ziņojuma, kas pagājušajā nedēļā tika skatīts valdībā, šī gada pirmajos trīs mēnešos Latvija varētu saņemt 497 827 vakcīnas pret Covid-19 devas, kas ļautu sapotēt 248 914 cilvēkus.

Šobrīd lietošanai Eiropas Savienībā ir reģistrētas tikai divas vakcīnas - "Moderna", kā arī "BioNTech" un "Pfizer". Tiek prognozēts, ka līdz šī gada 29.janvārim varētu tikt reģistrēta "AstraZeneca" vakcīna.

Svētdien, 31.janvārī, Latvijai paredzēts piegādāt vēl 2400 devas ražotāja "Moderna" vakcīnas pret Covid-19, aģentūrai LETA apstiprināja Nacionālajā veselības dienestā.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais