Ministrijām noteikti īpaši uzdevumi vakcinācijas nodrošināšanai; pašvaldībām jāmobilizē iedzīvotāji

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Vakcinācijas pret Covid-19 organizēšanā specifiski uzdevumi paredzēti visām ministrijām, virsvadību gan uzņemoties par veselības nozari atbildīgajai, turklāt arī pašvaldībām būs aktīvi jāstrādā, tostarp, mobilizējot savus iedzīvotājus vakcinācijai, izriet no ceturtdien valdībā skatāmā Veselības ministrijas (VM) izstrādātā Covid-19 vakcinācijas plāna.

Ņemot vērā Covid-19 vakcinācijas svarīgo lomu Latvijas sabiedrības dzīves normalizēšanā un tautsaimniecības atveseļošanā, kā arī nepieciešamību uzturēt maksimālu vakcinācijas ātrumu, ir būtiska visu sektoru proaktīva iesaistīšanās Covid-19 vakcinācijas procesos, norāda VM.

Tādēļ plānā pie specifiskiem uzdevumiem tikušas visas ministrijas un arī citas valsts institūcijas, tostarp daļai no tām būs arī pašām jāiesaistās savu nozaru prioritāro darbinieku vakcinācijas organizēšanā, kā arī jāpiedalās sabiedrības informēšanā par vakcināciju.

Ministru kabinetam izvirzīti četri uzdevumi. Tas nodrošina vienotu visu nozaru koordinētu līdzdarbību sabiedrības vakcinācijas pret Covid-19 veiksmīgai norisei, pieņem lēmumus par pietiekamu resursu nodrošināšanu vakcinācijas procesa norisei, kā arī lēmumus par vakcinācijas politiku un tās ieviešanu, tai skaitā par prioritāri vakcinējamām sabiedrības grupām. Tāpat valdība piedalās sabiedrības uzrunāšanā un motivēšanā vakcinēties pret Covid-19, teikts plānā.

Visvairāk uzdevumu ir Veselības ministrijai. Tai jāorganizē un jākoordinē vakcinācijas procesa norise kopumā, sadarbojoties ar citu nozaru ministrijām, vakcinācijas procesā iesaistītajām organizācijām un tamlīdzīgi.

Ministrija arī organizē vakcīnu iepirkumu, piegādes, uzglabāšanu un nogādi vakcinācijas veicējiem, vakcinācijas pakalpojumus atbilstoši vakcīnu piegāžu plūsmām un pieprasījumam, mobilizē nepieciešamos veselības aprūpes resursus, nosaka prioritāri vakcinējamās sabiedrības grupas atbilstoši epidemioloģiskajām indikācijām, kā arī organizē un veic sabiedrības informēšanas kampaņas, lai veicinātu sabiedrības atsaucību vakcinācijai, teikts plānā.

Tāpat Veselības ministrija nosaka prasības vakcinācijas pakalpojumu kvalitātei un drošībai un nodrošina pakalpojumu atbilstību kvalitātes un drošības nosacījumiem, nodrošina vakcīnu kvalitātes un efektivitātes uzraudzību, sabiedrības vakcinācijas aptveres un saslimstības rādītāju monitoringu, kā arī nepieciešamo grozījumu veikšanu normatīvajos aktos, paredz plāns.

Aizsardzības ministrijai ir divi uzdevumi - organizēt aizsardzības nozares darbinieku vakcināciju un nepieciešamības gadījumā sniegt atbalstu gan ar cilvēkresursiem, gan materiāliem, veselības nozarei konkrētu vakcinācijas jautājumu risināšanā, proti, vakcīnu loģistikā, nacionāla mēroga vakcinācijas kompleksu ierīkošanā u.c.

Līdzīgi arī Iekšlietu ministrijai jāiedalās savas nozares prioritāro grupu vakcinācijas organizēšanā, informējot attiecīgo grupu pārstāvjus, mobilizējot tos vakcinācijai, apzinot vakcinējamās personas un veidojot sarakstus, kā arī palīdzot organizēt vakcinējamo plūsmas. Nepieciešamības gadījumā arī tai jāsniedz atbalstu veselības nozarei nacionāla mēroga vakcinācijas kompleksu iekārtošanā un darba organizēšanā, piemēram, pacientu plūsmu vadībā.

Vienlaikus Iekšlietu ministrijai būs arī jāiesaista nozares darbiniekus informācijas izplatīšanā plašākai sabiedrībai par vakcināciju, paredz plāns.

Ārī Ārlietu ministrijai jāpiedalās savas nozares prioritāro grupu vakcinācijas organizēšanā, informējot attiecīgo grupu pārstāvjus, mobilizējot tos vakcinācijai, apzinot vakcinējamās personas un veidojot sarakstus, palīdzot organizēt vakcinējamo plūsmas. Tāpat paredzēts, ka tā sniedz aktīvu atbalstu Veselības ministrijai sadarbībā ar starptautiskajām organizācijām un Eiropas Komisiju, it īpaši situācijās, kad tiek kavētas vakcīnu piegādes, kā arī sniedz atbalstu veselības nozarei pārrobežu sadarbības organizēšanā, piemēram jautājumos par vakcinācijas sertifikātu ieviešanu.

Tikmēr Ekonomikas ministrijai jāsadarbojas ar prioritāro tautsaimniecības nozaru uzņēmumiem, lai palīdzētu tiem sagatavoties darbinieku vakcinācijai, tai skaitā informēt attiecīgo grupu pārstāvjus, mobilizēt tos vakcinācijai, apzināt vakcinējamās personas un veidot to sarakstus, iekārtot vietas izbraukuma vakcinācijai un palīdzēt organizēt vakcinējamo plūsmas.

Tāpat Ekonomikas ministrijai, jāsadarbojas ar mazumtirdzniecības un pakalpojumu komersantiem, lai tos iesaistītu informācijas izplatīšanā plašākai sabiedrībai par Covid-19 vakcināciju.

Finanšu ministrijai būs jāsniedz atbalsts Veselības ministrijai, citām vakcinācijas procesā iesaistītajām nozaru ministrijām un pašvaldībām, plānojot nepieciešamo finansējumu vakcinācijas pret Covid-19 nepārtrauktības nodrošināšanai, kā arī veidot finansējuma avotu identificēšanu.

Plānā arī norādīts, ka Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar pašvaldībām iesaistās izglītības iestāžu darbinieku vakcinācijas organizēšanā, informējot attiecīgo grupu pārstāvjus, mobilizējot tos vakcinācijai, apzinot vakcinējamās personas un veidojot sarakstus, palīdzot organizēt vakcinējamo plūsmas, kā arī tādā pat veidā piedalīties sporta nozares prioritāro grupu vakcinācijā. Tai arī jāizmanto pieejamie informācijas izplatīšanas kanāli, piemēram, e-klase, lai plašākai sabiedrībai izplatītu informāciju par Covid-19 vakcināciju.

Tādi pat uzdevumi savas nozares prioritāro grupu vakcinācijas organizēšanā uzticēti Kultūras ministrijai. Tāpat tai uzticēts sadarboties ar Vakcinācijas biroju un mediju institūcijām, lai sekmētu plašākas sabiedrības informēšanu par Covid-19 vakcinācijas jautājumiem.

Tādā pat veidā Labklājības ministrijai sadarbībā ar pašvaldībām jāiesaistās sociālo pakalpojumu sniedzēju un ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu sniedzēju un klientu vakcinācijas organizēšanā. Savukārt Zemkopības ministrijai, kā arī Tieslietu ministrijai - jāpiedalās savas nozares prioritāro grupu vakcinācijas organizēšanā.

Tikmēr Satiksmes ministrijai plānā uzdots sadarboties ar prioritāro tautsaimniecības nozaru uzņēmumiem transporta un sakaru nozarēs, lai palīdzētu tiem sagatavoties darbinieku vakcinācijai, tai skaitā informēt attiecīgo grupu pārstāvjus, mobilizēt tos vakcinācijai, apzināt vakcinējamās personas un veidot to sarakstus, iekārtot vietas izbraukuma vakcinācijai un palīdzēt organizēt vakcinējamo plūsmas.

Ministrijai būs arī jāsadarbojas ar transporta un sakaru nozares komersantiem, lai tos iesaistītu informācijas izplatīšanā plašākai sabiedrībai par vakcināciju pret Covid-19.

Plāns paredz, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai ir jāsniedz atbalsts veselības nozarei sadarbībā ar pašvaldībām, kā arī jāsniedz atbalsts Veselības ministrijai jaunās vakcinācijas vadības sistēmas izveidē un ieviešanā.

Tikmēr pašām pašvaldībām plānā uzdots piedalīties savā teritorijā esošo organizāciju un iestāžu - izglītības iestādes, sociālās aprūpes pakalpojumu sniedzēji, ārstniecības iestādes, pašvaldības policija un citi - darbinieku un klientu vakcinācijas organizēšanā atbilstoši noteiktajām prioritārajām grupām, informējot attiecīgo grupu pārstāvjus, mobilizējot tos vakcinācijai, apzinot vakcinējamās personas un veidojot sarakstus, palīdzot organizēt vakcinējamo plūsmas.

Tāpat arī pašvaldībām būs aktīvi jāinformē un jāmobilizēt vakcinācijai savas administratīvās teritorijas iedzīvotājus. Tām arī uzdots sniegt atbalstu vakcinācijas pakalpojumu pieejamības iedzīvotājiem nodrošināšanai - organizēt transporta pakalpojumus un sniegt atbalstu izbraukuma vakcinācijas punktu ierīkošanā.

Visbeidzot paredzēts, ka arī valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības, atvasinātas publiskas personas piedalās savu darbinieku vakcinācijas organizēšanā, informējot un mobilizējot tos vakcinācijai, apzinot vakcinējamās personas, veidojot sarakstus un palīdzot organizēt vakcinējamo plūsmas.

Atsevišķi uzdevumi iedalīti arī Slimību profilakses un kontroles centram, Nacionālajam veselības dienestam, Zāļu valsts aģentūrai, Veselības inspekcijai, zāļu lieltirgotavām, vakcinācijas pakalpojumu sniedzējiem un Imunizācijas valsts padomei.

Svarīgākais