Ārlietu ministrs: Latvijai jāturpina cieši sadarboties ar ASV

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Lai gan ASV sabiedrībā, tās politikā un arī ārpolitikā vērojami dinamiski procesi, neatkarīgi no administrācijas maiņas, Latvijai kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalstij ir jāturpina cieši sadarboties ar transatlantisko partneri - ASV, uzrunā Saeimas ārpolitikas debatēs akcentēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), Rinkēvičs uzsvēra, ka tas ir svarīgi tāpēc, ka līdzīgi domājošām valstīm ir jābūt vienotām un principiālām jautājumos, kas saistīti ar kopīgām vērtībām un drošību tās plašākā izpratnē. Viņš arī uzsvēra, ka kopā ar ASV gan NATO ietvaros, gan ES līmenī būs jāspēj vienoties par transatlantisko sadarbību iepretim Ķīnai un Krievijai.

Rinkēvičs akcentēja, ka Ķīna ir strauji augoša vara ar lielām ambīcijām un ambiciozu ārpolitiku. Turklāt Ķīna sevi redz kā globālu lielvaru ar ekonomisku autonomiju un izteiktām interesēm to stiprināt. Rinkēviča ieskatā, problēma ir arī Ķīnas vērtīborientācijā - izpratnē par tiesiskumu, tās demokrātijas principiem, normām un vērtībām.

"Ķīnas interešu zona ir ne tikai Dienvidķīnas jūra vai Honkonga, bet lielākā daļa pasaules, tai skaitā Āfrika un arī Eiropa. Ķīna jau tagad ir otra lielākā pasaules ekonomika un tās tautsaimniecība turpina strauji augt. Ja tā turpināsies, šīs desmitgades beigās Ķīna būs lielākā pasaules ekonomika," secināja ārlietu ministrs.

Viņš vērsa uzmanību, ka attiecībā uz Eiropu var redzēt Ķīnas stratēģiju, kura ietver inovatīvu un stratēģiski svarīgu uzņēmumu pārņemšanu vai vismaz iesaistīšanos tajos ar mērķi iegūt kontroli un zināšanas ekonomiskās neatkarības stiprināšanai.

Pēc ministra domām, Eiropai jāattīsta stratēģija un autonomie instrumenti savu politisko un ekonomisko interešu aizstāvēšanai. Viens no šādiem instrumentiem, kas jau ir uzsācis darbību praksē, ir ārvalstu investīciju skrīnēšanas mehānisms. Ir izveidots sadarbības mehānisms informācijas apmaiņai par ārvalstu investīcijām un to iespējamo pārrobežu ietekmi uz citu dalībvalstu drošību un ES interešu projektiem, pauda Rinkēvičs.

Svarīgākais