Latvijā būtiski mazinājusies preses brīvība

Latvija ievērojami nokritusies starptautiskās preses un vārda brīvības organizācijas Reportieri bez robežām izveidotajā ikgadējā preses brīvības reitingā. Šogad reitingā Latvija ieņem 30. vietu, no pagājušā gada zaudējot 17 pozīciju. Savukārt divu gadu laikā Latvija preses brīvības reitingā nokritusies no 7. vietas uz 30. vietu.

Preses brīvības situāciju Latvijā preses organizācija novērtējusi kā labu, taču norāda uz vairākiem gadījumiem, kad preses brīvība cietusi. Reportieri bez robežām oktobrī nosodīja cenzūru, kas pirms 10. Saeimas vēlēšanām vērsta pret īsfilmu Pēdējais Lāčplēsis.

Augustā organizācija pieprasīja Latvijas varas iestādēm nekavējoties izbeigt kriminālprocesu pret interneta aktīvistu Ilmāru Poikānu jeb Neo un žurnālisti Ilzi Naglu, kuri parādīja drošības caurumu Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Savukārt aprīlī Reportieri bez robežām pauda bažas par Daugavpils vicemēra Grigorija Ņemcova slepkavību. G. Ņemcovam pieder kapitāla daļas, un viņš ieņem valdes locekļa amatu SIA Mediju aģentūra Miljons, kas izdod reģionālo laikrakstu Million un kam pieder telekanāls ar tādu pašu nosaukumu.

Vislabākā situācija preses brīvības jomā ir Somijā, Īslandē, Nīderlandē, Norvēģijā, Zviedrijā un Šveicē, kas dala pirmo vietu. "Šīs sešas valstis rāda piemēru ar cieņu pret žurnālistiem un ziņu medijiem un pasargā viņus no tiesiskās vajāšanas," teikts ziņojumā.

Igaunija preses brīvības reitingā ierindojusies 9. vietā, no pagājušā gada nokrītoties par trim pozīcijām, bet Lietuva – 11. vietā, gada laikā zaudējot vienu pozīciju. Šā gada RSF preses brīvības reitinga pēdējās vietas ieņem Eritreja, Ziemeļkoreja un Turkmenistāna, kas brīvās preses apklusināšanai izmanto visbrutālākās metodes.

Organizācija arī vienlaikus brīdina, ka augošo valstu kā Indijas, Krievijas un Ķīnas ekonomiskā attīstība ne vienmēr nes sev līdzi arī pilsoniskās brīvības. Augošo ekonomiku grupā izceļas Brazīlija, kas reitingā pacēlusies par 12 pozīcijām līdz 58. vietai.

Ķīna reitingā nokritusies līdz 171. vietai no apskatītajām 178 valstīm – Reportieri bez robežām kritizējot to par disidentu, rakstnieku un blogotāju ierobežošanu un ieslodzīšanu.

Vienlaikus preses organizācija kritizē virkni Eiropas Savienības (ES) valstu, kas iepriekš ieņēmušas vadošās pozīcijas preses brīvības jomā. ES valstis aktīvi kritizē citus par brīvības trūkumu, taču tagad pašas noslīdējušas reitingā sakarā ar amatpersonu radītiem preses ierobežojumiem, teikts paziņojumā.

Īpaši izcelta Francija un Itālija, kas ieņem attiecīgi 44. un 49. vietu, Reportieri bez robežām nosodot šīs valstis par spiedienu uz žurnālistu informācijas avotiem, mediju īpašnieku koncentrācijas turpināšanos un valdības amatpersonu aso apiešanos ar žurnālistiem.

Reportieri bez robežām ikgadējo preses brīvības reitingu sagatavo, vērtējot katru valsti pēc 43 kritērijiem, kas raksturo vardarbību un tiesisko vajāšanu pret žurnālistiem, cenzūru un pašcenzūru un mediju finanšu un legālo neatkarību.