Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Apdrošinātājs: Dramatiski pieauguši sniega un sala nodarītie postījumi automašīnām

© Pexels

Sniegs un sals spēj sagādāt grūtas dienas pat ziemeļu valstu iedzīvotājiem. Janvārī Latviju piemeklējuši, īsti ziemīgi laika apstākļi, kas noveduši pie dramatiska, ar laika apstākļiem saistītu satiksmes negadījumu skaita palielināšanos. Apdrošināšanas akciju sabiedrība "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) kopš janvāra sākuma saņēmusi 27 reizes vairāk KASKO un OCTA atlīdzību pieteikumus nekā šajā periodā pirms gada.

2020.gada sākums vairāk atgādināja ieilgušu rudeni, nevis balto gadalaiku. Sniega nebija un valdīja netipiski silti laika apstākļi. Savukārt šā gada janvāris atnesa pamatīgu salu, kas dažviet Latvijā pietuvojās -30 grādu temperatūras atzīmei, puteni un biezu sniega segu. Tas nekavējoties atsaucās uz satiksmes drošību.

No visiem šā gada janvārī saistībā ar sniegu un salu saņemtajiem KASKO atlīdzības pieteikumiem, 95% ir par satiksmes negadījumiem. Visbiežāk automašīna saslīdējusi un nobraukusi no sniegotā ceļa, iebraukusi bedrē vai uzbraukusi vadītāja nepamanītam apsnigušam šķērslim. Atkalas perioda laikā arī saņemti pieteikumi par krītošu ledus gabalu nodarītiem postījumiem - tie izsituši transporta līdzekļiem vējstiklus.

"Lai arī vairākums šodienas autovadītāju ir piedzīvojuši vēl bargākas ziemas, ik gadu pirmā sastapšanās ar sniegu šoferiem ir izaicinājums. Šis gads ir īpašs ar to, ka bezsniega pauze bija gandrīz divus gadus ilga. Tas izrādījies pietiekami, lai cilvēki aizmirstu par sniega radītajiem braukšanas sarežģījumiem - vājāku riepu saķeri ar ceļu, sliktāku redzamību, garāku bremzēšanas ceļu. Aicinām autovadītājus apdomīgi izvēlēties braukšanas ātrumu un atbildīgi izturēties pret savu automašīnu, aprīkojot to ar gadalaikam atbilstošām riepām un gādājot par spēkrata tehniskā stāvokļa atbilstību ceļu satiksmes noteikumu prasībām," mudina BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

Zīmīgi, ka apdrošināšanas gadījumu skaits pieaudzis par spīti tam, ka šogad attālinātā darba un sabiedriskās dzīves ierobežojumu dēļ satiksmes plūsma ir ievērojami mazāka nekā iepriekšējos gados.

Par sarežģītajiem apstākļiem uz ielām liecina arī BTA saņemtie klientu pieteikumi par Palīdzību uz ceļa. Piemēram, pagājušās nedēļas pirmdienā, 18.janvārī, vienas dienas laikā pakalpojums "Palīdzība uz ceļa" tika pieteikts 52 reizes. Tas ir 6 reizes vairāk, nekā šī gada pirmajā nedēļā, kad tika saņemti vidēji 8 pieteikumi dienā.