Petraviča sola straujāku situācijas uzlabošanos Covid-19 smagi skartajos aprūpes centros

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Lai mazinātu Covid-19 izplatību sociālās aprūpes centros (SAC), tiks noteikti starpinstitūciju sadarbības koordinatori informācijas apmaiņai par aktuālāko situāciju, paredz Labklājības ministrijas (LM), Veselības ministrijas (VM), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Latvijas Pašvaldību savienības izstrādātais rīcības plāns Covid-19 izplatības ierobežošanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās (SAC).

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) pirmdien, prezentējot izstrādāto plānu, žurnālistiem atklāja, ka otrajā Covid-19 izplatības vilnī infekcija skārusi 80 SAC visā valstī. Politiķe apgalvoja, ka lielākajā daļā no iestādēm vīruss tiek atklāts savlaicīgi un tā izplatība tiek tūlītēji apturēta, taču daļā no iestādēm saslimstība ir izpletusies nekontrolēti. Taču Latvijā šajā ziņā esot labāka situācija nekā citviet Eiropā un pasaulē, turklāt situācija janvārī esot uzlabojusies.

"LM jau no pirmās dienas ir aktīvi darbojusies, lai maksimāli pasargātu aprūpes iestādēs dzīvojošus cilvēkus. Covid-19 laikā tā ir bijusi prioritāte. Šobrīd atbilstīgi lielajam inficēto skaitam visā valstī un sabiedrībā redzam, ka ne viss nostrādājis tā, kā teorētiski ir iecerēts. Varbūt nepieciešami papildu uzlabojumi un rīcībās, un tās mēs ieviesīsim nekavējoties," solīja ministre.

Pēc ministres paustā, dažādi drošības pasākumi SAC ieviesti jau pavasarī, un lielākoties tie bija spēkā arī vasarā, kādēļ ministrija saņēmusi pārmetumus tostarp no Tiesībsarga biroja par SAC klientu rīcības ierobežošanu.

Institūciju izstrādātais plāns paredz koordinētus septiņus uzraudzītas rīcības virzienus. Tie ietver epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu, infekcijas izplatības prevenciju un atbalsta nodrošināšanu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām personālam.

"Es kā ministre vēlos redzēt straujāku situācijas uzlabošanos, jo īpaši laikā, kad parādās ziņas par jauna vīrusa paveida izplatīšanos Eiropā. Līdz vakcinācijas sākšanai kopā ar VM un VARAM mums maksimāli jāuzlabo situācija sociālās aprūpes iestādēs un jābūt gataviem jauniem pavērsieniem," uzsvēra amatpersonu.

Koalīcijas partneri nav izteikuši iebildumus pret Labklājības ministrijas sadarbībā ar Veselības ministriju (VM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) izstrādāto rīcības plānu Covid-19 ierobežošanai sociālās aprūpes centros, izriet no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) sacītā pēc tikšanās ar valdības partneriem.

Premjers pauda, ka galvenais uzdevums koalīcijas sanāksmē šodien bija uzklausīt labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) plānu koordinētai rīcībai starp LM, VM un VARAM Covid-19 ierobežošanai sociālās aprūpes centros, "kur, kā zināms, Covid-19 izplatība ir ļoti problemātiska".

"Bija diskusija par plānu, nevienu iebildumu pret to tā arī nesadzirdēju, un rīt to skatīsim gaidāmajā valdības sēdē," teica valdības vadītājs.

Kariņš arī uzvēra, ka šonedēļ Ministru kabinets plāno izskatīt un pieņemt veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) gatavoto vakcinācijas plānu, "kas ir ļoti svarīgs, jo iezīmēs ceļu, kā valsts veiksmīgi varēs iziet no krīzes situācijas, veicot iespējami visu brīvprātīgo iedzīvotāju vakcināciju".

Dažādu operatīvu jautājumu risināšanai saskaņā ar rīcības plānu tiks noteikti starpinstitūciju sadarbības koordinatori informācijas apmaiņai par aktuālāko situāciju Covid-19 ierobežošanas pasākumu nodrošināšanā SAC. Tiks turpinātas regulāras sanāksmes ar visu SAC darbiniekiem par aktuāliem un praktiskiem jautājumiem Covid-19 ierobežošanas pasākumu nodrošināšanā, tajā skaitā SAC darbinieku un brīvprātīgā darba veicēju apmācības darba pienākumu pilnvērtīgai veikšanai.

Cita starpā plānots pilnībā kompensēt pulsa oksimetru iegādi SAC, kā arī 50% apmērā kompensēt SAC izdevumus par individuālās aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu iegādi. Operatīvi tiks ievākta un apkopota informācija par aktuālo epidemioloģisko situācijā sinerģijā ar SPKC apkopotajiem datiem.

Lai abpusējā komunikācija ar SAC notiktu iespējami raiti, rīcības plānā paredzēts, ka gadījumos, kad SAC nevarēs atrisināt radušos problēmu, SAC atbildīgā persona operatīvi par to informēs LM noteikto kontaktpersonu. Noteikts arī izstrādāt vadlīnijas par terapijas algoritmu SAC klientiem ar dažādām diagnozēm, norādot iespējamos profilakses pasākumus.

Tāpat rīcības plāns paredz noteikt kārtību vakcinācijas nodrošināšanai SAC. Pēc Petravičas paustā SAC uzdevums ir apkopot datus par tiem klientiem un darbiniekiem, kas piekrīt vakcinētiem, kā arī tiem, kas vēl šaubās. Vakcinēšanu SAC nodrošinās mobilās izbraukuma brigādes.

Rīcības plāna atbalsta gadījumā ir paredzēts veikt darbības finansējuma piesaistei un normatīvo aktu grozījumiem, lai no 2022.gada SAC darbiniekiem nodrošinātu piemaksas 100% apmērā.

"No savas puses jau tuvākajā laikā, vadoties jau no esošajām vadlīnijām un rekomendācijām, iedosim rīcības algoritmu, kas būtu jāievēro visiem SAC epidemioloģiskās situācijas stabilizēšanai, kā arī iesaistīsim Veselības inspekciju (VI), kas uzraudzīs šo algoritmu ieviešanu," žurnālistiem atklāja VM valsts sekretāres vietniece veselības politikas jautājumos Līga Šerna.

Pēc viņa paustā, viens no būtiskākajiem jautājumiem ir gan darbinieku, gan klientu skrīnings, un tas jāveic obligāti.

VI arī esot sākusi ārstniecības personu apzināšanu un datu uzkrāšanu par ārstniecības personām un atbalsta personām, kas ir izteikušas vēlmi strādāt, bet līdz šim strādājušas ārpus veselības aprūpes sistēmas. Ja SAC būs vēlme piesaistīt kādu ārstniecības personu, VI varēs dalīties ar tai pieejamo informāciju, apgalvoja Šerna.

Rīcības plāns nav noslēgts un var tikt papildināts ar jauniem rīcības virzieniem, pasākumiem, veicamām darbībām un to izpildes monitoringu atbilstoši aktuālajai situācijai SAC un valstī kopumā, norāda LM. Plāna vadības un uzraudzības procesu nodrošinās koordinatoru grupa krīzes mazināšanai, kas ļaus proaktīvi un stratēģiski reaģēt nekavējoši un atbilstoši situācijai.

LM uzskata, ka, īstenojot rīcības plānā noteiktos pasākumus šajā epidemioloģiskā apdraudējuma situācijā, SAC klientiem tiks radīta iespējami droša un veselību saglabājoša vide. Izstrādātais rīcības plāns iesniegts apstiprināšanai valdībā.

Kā ziņots, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pagājušajā nedēļā izdeva rezolūciju, ar kuru uzdeva LM, VM un VARAM līdz darba nedēļas beigām iesniegt koordinētas rīcības plānu tūlītējiem pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai visās ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās.