Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Petraviča: Otrais gads ministres amatā bijis saspringts pārbaudījumu gads

© Oksana Džadana/F64

Divi gadi Krišjāņa Kariņa (JV) vadītajā valdībā kopumā saspringts un izaicinājumiem pilns laiks, tomēr izšķirošākie lēmumi labklājības jomas sakārtošanai pieņemti pēdējā gada laikā, paralēli ar Covid-19 infekcijas seku mazināšanu saistīto grūtību risināšanu, uzskata labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Kā aģentūru LETA informēja ministres padomnieks Jānis Zariņš, Petrāvičas ieskatā Covid-19 izraisītā krīze problēmas sociālajā jomā ievērojami palielināja un parādīja "skaudro realitāti" - cilvēki, kuri gadiem ilgi strādājuši pelēkajā zonā vai nav pilnā apmērā maksājuši nodokļus, krīzes situācijā faktiski paliek bez iztikas līdzekļiem.

"Kopš dienas, kad kļuvu par ministri, mana prioritāte ir minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošana. Arī ministrēšanas otrais gads bija veltīts pensionāru un mazāk aizsargāto cilvēku dzīves uzlabošanai. Gan man, gan ikvienam nozarē strādājošajam 2021.gads bijis saspringts pārbaudījumu gads," uzsver ministre.

Kā būtiskāko panākumu 2020.gadā Ramona Petraviča uzsver ievērojamu papildus finansējuma izcīnīšanu 2021.gada budžetā.

Tāpat ministre norāda, ka kopš 1.janvāra minimālā alga ir 500 eiro un paaugstinātas sociālās garantijas bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, tostarp palielināts vienreizējais pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai.

Savukārt šogad paredzēts "vēsturiski vislielākais minimālo pensiju, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un garantētā minimālā ienākuma pieaugums. No gada vidus iecerēts uzlabot nosacījumus asistentu pakalpojumu saņemšanai, tostarp kāps asistentu atalgojums, no jūlija tiks dubultots pabalsts aizbildnim par bērna uzturēšanu.

Petraviča arī uzteic izmaiņas sociālās apdrošināšanas jomā, bērnu tiesību aizsardzībā, nodarbinātībā, nabadzības, sociālās atstumtības un vardarbības risku mazināšanā, sociālā daba un sociālo pakalpojumu kvalitātes un pieejamības uzlabošanā un iekļaujošas sabiedrības veidošanā.

Kā ziņots, sestdien apritēja divi gadi, kopš strādā Kariņa vadītā valdība.

Kariņa vadītā valdība ir 40.Latvijas vēsturē un kopš neatkarības atjaunošanas 1990.gadā šī ir visilgāk veidotā valdība, jo parlamentā pārstāvētajām partijām bija nepieciešami trīsarpus mēneši, lai vienotos par Ministru kabinetu.

Kariņa skatījumā, valdības divu gadu pastāvēšanas laikā esot spēts nonākt pie kopīga redzējuma, "lai turpinātu ceļu uz labklājības valsti".