Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Baltijas valstis mudina nodrošināt "AstraZeneca" vakcīnu piegādes pirms tās reģistrācijas

© AFP/SCANPIX/LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš kopā ar Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti (Ingrida Šimonyte) un Igaunijas premjerministru Jiri Ratasu (Jüri Ratas) pievienojas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu grupai, kas aicina ES institūcijas nodrošināt "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas piegādi ES dalībvalstīm nekavējoties, lai pēc tās apstiprināšanas tūlīt pat varētu uzsākt iedzīvotāju vakcināciju ar tām.

"Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdību vadītāji pievienojas Austrijas, Čehijas, Dānijas un Grieķijas aicinājumam ES institūcijām nodrošināt nekavējošu "AstraZeneca" vakcīnas piegādi dalībvalstīm, lai uzreiz pēc tās apstiprināšanas varētu uzsākt iedzīvotāju vakcinēšanu. Procedūras ir jāievēro, bet jebkura kavēšanās maksā cilvēku dzīvības," uzsver K. Kariņš, piebilstot, ka situācija saistībā ar Covid-19 joprojām ir smaga, jo saslimstība turpina saglabāties augsta un papildu riskus rada koronavīrusa jaunās, daudz lipīgākās, variācijas.

"AstraZeneca" vakcīnas pēc piegādes būtu pieejamas vakcinēšanai vienīgi tad, kad "AstraZeneca" vakcīna būs apstiprināta izmantošanai Eiropas Savienībā. Eiropas Zāļu aģentūra iepriekš bija nākusi klajā ar paziņojumu, ka "AstraZeneca" vakcīnu plānots apstiprināt līdz janvāra beigām.