Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Pabriks: ASV iesaiste Eiropas drošībā nemainīsies, un ASV armija šajā kontinentā būs izvietota

© F64

ASV iesaiste Eiropas drošībā nemainīsies, un ASV armija šajā kontinentā būs izvietota, šodien žurnālistiem atzina Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Pabriks preses konferencē skaidroja, ka jaunajam ASV prezidentam Džo Baidenam ir jādod nedaudz laika, jo viņam "uz galda" ir daudz prioritāšu.

Baidena administrācijai ir lieli izaicinājumi priekšā, jo ASV sabiedrība ir polarizēta un sašķelta, turklāt jaunajam Savienoto Valstu prezidentam nāksies pietiekami lielas pūles ieguldīt, lai uzlabotu attiecības ar Eiropas valstīm.

Ministrs gan pauda cerību, ka šo attiecību uzlabošana nekādā veidā nemazinās Eiropas valstu vēlēšanos pašām ieguldīt savā aizsardzībā.

Attiecībā uz ASV un Eiropu ministram esot pamats domāt, ka ASV iesaiste Eiropas drošībā nemainīsies un "amerikāņi šeit būs".

Pabrika viena no ārpolitikas prioritātēm joprojām esot ASV bruņoto spēku izvietošana Latvijā - vai nu rotācijas ceļā vai patstāvīgi.

"Šis mērķis nav viegli panākams, bet mēs pie tā strādāsim. Mēs ceram, ka nonāksim līdz pozitīvam rezultātam, taču nesagaidu, ka patstāvīga ASV karaspēka klātbūtne Latvijā būs šogad," uzsvēra ministrs.

"Es kopumā domāju, ka atrodamies ne pašā vieglākajā situācijā, jo šie pretnostatījumi, kas ASV ir Baltijas reģionā, ir ļoti nopietni, piemēram, jautājums par attiecībām ar Ķīnu," piebilda Pabriks.

Ministrs arī pauda cerību, ka "sakustēsies ledus" Eiropas starpvalstu militārajā sadarbībā, piemēram, starp tādām valstīm kā Latvija, Polija un Vācija.

Pabriks pagājušā gada jūlijā paziņoja, ka Latvija vēlas sākt sarunas ar ASV par bruņoto spēku kontingenta iespējamu izvietošanu Latvijā pēc tam, kad toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par daļēju karaspēka izvešanu no Vācijas. Pabrika ieskatā svarīgi saglabāt ievērojamu ASV spēku klātbūtni NATO austrumu robežas tuvumā, tāpēc Latvija ir gatava daļu no ASV kontingenta karavīriem uzņemt pie sevis, sedzot arī ar to saistītās izmaksas.

Jau ziņots, ka pērn jūnija beigās ASV prezidents apstiprināja plānu samazināt ASV militāro kontingentu Vācijā.

Augustā toreizējais ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo Varšavā parakstīja aizsardzības sadarbības vienošanos ar Polijas amatpersonām, sagatavojot ceļu amerikāņu karavīru pārdislocēšanai no Vācijas uz Poliju.

Tobrīd Polijā bija izvietoti 4500 ASV karavīru, un viņiem pievienosies vēl aptuveni 1000.