Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Šī gada pirmajos mēnešos Latvija varētu saņemt 497 827 vakcīnas pret Covid-19 devas

© SYSPEO/SIPA/Scanpix/Leta

Šī gada pirmajos trīs mēnešos Latvija varētu saņemt 497 827 vakcīnas pret Covid-19 devas, kas ļautu sapotēt 248 914 cilvēku, liecina šodienas valdības sēdē iekļautais Veselības ministrijas (VM) informatīvais ziņojums.

Šobrīd lietošanai Eiropas Savienībā ir reģistrētas tikai divas vakcīnas - "Moderna", kā arī "BioNTech" un "Pfizer". Tiek prognozēts, ka līdz šī gada 29.janvārim varētu tikt reģistrēta "AstraZeneca" vakcīna, un šādā gadījumā februārī Latvija varētu saņemt vairāk nekā 120 000 vakcīnu devas.

Turklāt, vadoties pēc Eiropas Zāļu aģentūras plānotā vakcīnu reģistrācijas grafika un ražotāju sniegtajām piegādes aplēsēm, VM prognozē, ka lielāko daļu - 85% - no pirmajā ceturksnī piegādātajām vakcīnām varētu veidot tieši "AstraZeneca" ražotā vakcīna. Patlaban plānots saņemt 423 957 šīs vakcīnas devu pirmajos trīs šī gada mēnešos.

Atlikušo vakcīnu apmēru veido "BioNTech" un "Pfizer" kopīgi saražotā vakcīna un "Moderna". No šiem ražotājiem pirmajā ceturksnī Latvija varētu saņemt 73 870 vakcīnas devu - 31 688 devas tiktu piegādātas no ražotāja "BioNTech" un "Pfizer", bet atlikušās 42 182 - no "Moderna".

VM norāda, ka situācija ar vakcīnu pieejamību un piegādēm no ražotājiem ir mainīga, jo arī šobrīd "Pfizer" ir jau informējis, ka plānotās piegādes tiks kavētas un mainītas, kā arī sarunu procedūru laikā piegādes un apjomi ir ļoti mainīgi, līdz ar to informācija mainās pat pa dienām.

Vadoties pēc VM ziņotā, šobrīd kopējais Latvijā saņemto vakcīnu skaits ir 31 425. No tām ražotāja "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnu devas ir 30 225, savukārt ražotāja "Moderna" - 1200.