Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Trešdien atklāti 902 Covid-19 gadījumi; 25 cilvēki miruši

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Aizvadītajā diennaktī veikti 11 816 Covid-19 izmeklējumi. Reģistrēti 902 jauni inficēšanās gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra sniegtā informācija.

Trešdien Latvijā reģistrēti 25 Covid-19 izraisīti nāves gadījumi. Divi cilvēki miruši vecumā no 55 līdz 65 gadiem, četri vecumā no 65 līdz 75 gadiem, sešpadsmit vecumā no 75 līdz 85 gadiem, trīs vecumā no 85 līdz 95 gadiem.

Līdz ar to Latvijā reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits sasniedzis 58 710, bet mirušo Covid-19 pacientu skaits sasniedzis 1057, kas ir 1,8% no visiem inficētajiem.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 7.6%.

SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Latvijā dienā atklāto jauno Covid-19 skaits joprojām ir ļoti milzīgs, preses konferencē pēc valdības sēdes ceturtdien atzina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Viņš uzsvēra, ka iepriekš dienā vidēji tika konstatēti 1010 jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi, tagad tie ir samazinājušies līdz vidēji 820 gadījumiem dienā. "Skaitlis joprojām ir ļoti milzīgs un aizvien nav iespējams kontrolēt situāciju," sacīja Perevoščikovs.

Epidemiologs norādīja, ka, sekojot līdzi saslimstības ar Covid-19 datiem citās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, Francijā, Vācijā, kur tā ir divas reizes zemāka nekā Latvijā, tajās stingri ierobežojumi aizvien ir spēkā, jo pastāv jauni riski, tai skaitā saistībā ar atšķirīgo vīrusa paveidu, kurš tiek uzskatīts par krietni lipīgāku.

"Tas jau ir novērots Portugālē, Īrijā, Lielbritānijā. Trešajam Covid-19 vilnim, salīdzinot ar pirmo un otro, ir raksturīgs tas, ka jaunie vīrusa celmi spēj izplatīties par 50-70% straujāk. Tie ierobežojošie pasākumi, kuri bija līdz šim, nepalīdzēja apturēt jauno vīrusa paveidu," skaidroja Perevoščikovs.

Viņš uzskata, ka ir divi ceļi turpmākajai rīcībai, proti, samazināt ierobežojumus vai mācīties no citu valstu pieredzes un būt piesardzīgiem.

Aģentūras LETA aprēķini liecina, ka pēdējās 14 dienās kopumā inficējušās 12 165 personas. Savukārt 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju Latvijā pēdējās diennakts laikā sasniedza 637,7 gadījumu.