Epidemiologs: Covid-19 ierobežojošie pasākumi nedarbojas pietiekami efektīvi

© f64.lv, Rūta Kalmuka

Epidemiologs Jurijs Perevoščikovs LTV raidījumā "Rīta Panorāma" atzina, ka pēdējās nedēļas laikā ir vērojama Covid-19 izplatības samazināšanās, taču pašreizējie ierobežojumi nedarbojas pietiekami efektīvi.

Valdība šodien lems par esošo ierobežojumu pagarināšanu līdz 7. februārim.

Slimību profilakses un kontroles centra sniegtā informācija liecina, ka janvāra otrajā nedēļā cilvēki visbiežāk inficējās mājsaimniecībās, 38%. Tam sekoja inficēšanās sociālajos aprūpes centros un ārstniecības iestādēs.

Epidemiologs Perevoščikovs izceļ to, ka slimnīcās esošā situācija ar Covid-19 pacientiem neuzlabojas tik ātri, tomēr ir redzama viena pozitīva iezīme. Jau piecas dienas tiek novērota inficēšanās gadījumu skaita samazināšanās.

"Pagājušā nedēļa bija pirmā nedēļa, kad gadījumu skaits samazinājās un tas nozīmē, ka pasākumi darbojas," atzīst Perevoščikovs.

Tomēr viņš uzsver, ka esošie Covid-19 izplatības ierobežojošie pasākumi nedarbojas pietiekami efektīvi. Tie būtu pietiekami efektīvi, ja visa sabiedrība tos ievērotu.

Epidemiologiem kopīgi ar Ekonomikas ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju ir jāizstrādā plāns, kā tālāk sekmīgi varētu darboties gan tirdzniecības vietas, gan skolas. Perevoščikovs skaidro, ka aktīvi tiek strādāts pie šiem jautājumiem.

"Epidemiologu mērķis ir mazināt inficēšanās riskus."

Perevoščikovs izceļ, ka galvenie inficēšanās riski ir saistīti ar distancēšanos un laiku, kas tiek pavadīts telpās, kurās ir iespējams augsts saslimšanas risks.

Pirmais mērķis, ko būtu nepieciešams sasniegt, kas būtu tik tiešām visiem jāievēro, ir distancēšanās un cilvēku skaits iekštelpās. Kā arī būtiska ir masku lietošana.

Savukārt otrs mērķis ir samazināt laiku, ko cilvēki pavada paaugstinātas inficēšanās apstākļos, piemēram, veikalos.

Lai varētu atkal atvērt visus veikalus, saslimstībai ir stabili jāsamazinās. Pašlaik slimības izplatības samazināšanās ir novērojama saistībā ar svētku brīvdienām. Tajā laika periodā ierobežojumi ir sekmīgi darbojušies.

Saslimstībai valstī ir nepieciešams strauji samazināties, lai būtu iespējams atvērt visus veikalus.

"Pašlaik mēs reģistrējam 850 gadījumus katru dienu, tas ir ļoti daudz, lai pienācīgi izkontrolētu situāciju un sniegtu medicīnisko palīdzību."

Vairākās valstīs ir pieņemts rādītājs, kas raksturo situāciju, ka tā ir pietiekami droša, lai samazinātu ierobežojumus. Perevoščikovs uzsver, ka ja saslimstība būtu 200 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju jeb 270 gadījumi katru dienu, tad tas būtu iespējams.

Pašlaik Latvijā ir reģistrēti pieci gadījumi, kuros ir atklāta inficēšanās ar jauno Covid-19 paveidu. Četri gadījumi ir saistīti ar ieceļošanu no Lielbritānijas. Saslimšana tika konstatēta lidoostā.

"Galvenais mērķis tagad ir turpināt distancēšanās pasākumus, turpināt pašizolāciju pēc atgriešanās no ārzemēm."

Perevoščikovs atgādina, ka tiklīdz parādās vīrusa simptomi ir jāvēršas pie palīdzības un jāveic Covid-19 tests.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.