Trūcīgo skaits Latvijā aug "pa stundām"

Trūcīgo personu skaits Latvijā aug ļoti strauji, vidēji palielinoties par desmit tūkstošiem cilvēku mēnesī. Jaunākie dati no pašvaldībām par cilvēku skaitu, kuriem piešķirts trūcīgas personas statuss, liecina, ka trūcīgi ir vairāk nekā 180 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

Garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalstu, kuru var saņemt vistrūcīgākie iedzīvotāji, septembrī saņēmuši 66 330 cilvēku.

Labklājības ministrijas (LM) dati atklāj, ka šogad ir bijuši mēneši, kad trūcīgo skaits ir nedaudz samazinājies, piemēram, jūnijā un jūlijā, kas vistiešāk ir saistīts ar pagaidu darbiem vasarā. Tuvojoties rudenim un ziemai, trūcīgo skaits strauji sācis augt. Atšķirība starp trūcīgu personu un GMI pabalsta saņēmēju ir tāda, ka trūcīgas personas ienākumi nav lielāki par 50 procentiem no valstī noteiktās minimālās algas (tas ir, 90 latu uz vienu cilvēku mēnesī), bet GMI pabalsta saņēmējs ir vēl nabadzīgāks, Neatkarīgajai skaidro LM speciālists Aldis Dūdiņš. Viņš atzina, ka pašlaik grūti prognozēt, cik ilgi trūcīgo personu skaits turpinās palielināties, jo viss atkarīgs no pieejamo darba vietu skaita, kuras diemžēl tik ātri neveidojas. LM prognozējusi, ka trūcīgo personu skaits varētu pieaugt līdz pat 200 000 cilvēku.

Lai arī uz vienu cilvēku vidējais GMI pabalsts mēnesī nav liels – 26 lati, kopumā ik mēnesi tam pašvaldības tērē vairāk nekā miljonu latu, septembrī izlietots 1,7 miljoni latu. Mājokļa pabalstam septembrī izlietots viens miljons latu, kas, protams, augs apkures sezonā (šogad martā mājokļa pabalstam izlietoti 2,2 miljoni latu).

No starptautisko aizdevēju līdzekļiem pašvaldībām tiek līdzfinansēta GMI un mājokļa pabalsta izmaksa. Taču, tā kā trūcīgo skaits palielinājies tik strauji, naudas trūkst. Šāgada pirmajā pusgadā GMI pabalstu izmaksai no valsts budžeta izlietoti 3 597 889 lati jeb 75,9% no visam gadam paredzētā valsts līdzfinansējuma apjoma. Valdība pieņēma lēmumu 4,4 miljonus latu piešķirt LM budžeta apakšprogrammai GMI un dzīvokļa pabalstu līdzfinansēšanai, pārdalot sociālā spilvena naudu, taču tam bija nepieciešams Saeimas jāvārds. Saeimas Budžeta un finanšu komisija nupat atbalstījusi šīs naudas piešķiršanu LM, bet saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu papildfinansējums netiks piešķirts uzreiz, bet par katru mēnesi (oktobrī, novembrī, decembrī), apkopojot informāciju par pašvaldību izdevumiem GMI un mājokļa pabalsta izmaksām iepriekšējā mēnesī, tiks sagatavots pieprasījums Finanšu ministrijai par papildu naudas piešķiršanu.

Pašvaldības vēlētos, lai valsts segtu lielāku daļu no pabalstu izmaksām – pašlaik ir 50 procenti no GMI un tikai 20 procenti no mājokļa pabalsta. Pagaidām nekāds konkrēts lēmums nav pieņemts, noskaidroja Neatkarīgā. Valdības ziņojumā par sociālā spilvena izlietojumu pabalstiem norādīts, ka, ņemot vērā 2010. gada tendences, vienlaikus būtiski ir risināms jautājums par papildu finansējuma nodrošināšanu 2011. gadā, kuru plānots skatīt kompleksi ar 2011. gada valsts budžeta sagatavošanas gaitu.

***

CIK TRŪCĪGO IR LATVIJĀ?

Trūcīgo skaits 2010. gada

janvārī 103 903

martā 143 587

jūnijā 153 596

septembrī 180 777 jeb 8,8% no iedzīvotāju skaita

GMI pabalsta saņēmēji

Šāgada septembrī

GMI pabalstu saņēma 66 330

Mājokļa pabalstu 42 424

2010. gada pirmajos deviņos mēnešos vidējais GMI pabalsta apmērs – 26,41 lats mēnesī

Avots: Labklājības ministrija

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais