Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Krūmiņa par jauno Valsts kontroles šefu: Nepiekrītu Saeimas izvēlei

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Šodien noslēdzas Elitas Krūmiņas pilnvaru termiņš valsts kontrolieres amatā, viņa LTV raidījumā "Rīta panorāma" atskatījas uz sasniegto un vērtēja Saeimas lēmumu jaunā kontroliere izvēlē.

Krūmiņa valsts kontrolieres amatā stājās pirms astoņiem gadiem. Nostrādājot šajā amatā divus pilnvaras termiņus. Viņa atzīst, ka ir lepna par gadu gaitā paveikto Valsts kontrolē.

"Es esmu lepna par to institūciju, kāda tā ir šobrīd," min Krūmiņa.

Viņa atzīst, ka Latvijas Republikas augstākā audita iestādē ir atzinīgi novērtēta gan valstī, par ko liecina dažādas aptaujas, gan arī starptautiskā līmenī.

Krūmiņa uzsver, ka esot amatā viņas vadmotīvs vienmēr ir bijis attīstība. Astoņu gadu laikā viņai ir izdevies institūciju attīstīt no tādas, kura mācās no citiem, līdz tādai, kura ir viena no tām, kas nosaka starptautiskos standartus.

Valsts kontroles darbs atzinīgi tiek vērtēts arī no politiķu puses. Krūmiņa uzsver, ka ir bijušais vairākas lietas, kas iepriekš nav bijušas sakārtotas, bet tagad viņas pilvau termiņā tas ir paveikts.

Ir veiktas nozīmīgas izmaiņas gan saistībā ar dažādām revīzijām valsts un pašvaldību sektorā, gan tādās jomās, kas atvieglo iedzīvotāju dzīvi, piemēram, pensiju otrā līmeņa administrēšanas izmaksās.

Viņa atzīst, ka Valsts kontroles darbība tika virzīta divos virzienos - konsultēt un palīdzēt tiem, kas grib strādāt labāk un prasīt atbildību no tiem, kas ļaunprātīgi ir pieļāvušu valsts, pašvaldību izšķērdēšanu.

Kā viņa uzsver, tad pirms astoņiem gadiem aina Valsts kontrolē bija bēdīga. Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanā nenotika viss tā, kā tam vajadzētu notikt. Pašlaik ir vērojami uzlabojumi, jo ir izveidota speciāla nodaļa, ka spar to atbild.

"Mēs esam panākuši būtisku uzrāvienu šajā jomā, bet grūti un sūri strādājot."

Viņa atzīst, ka viena no būtiskākajām lietām, kas nav izdevusies ir "Liepājas metalurga" izmeklēšana. Lieta tika nodota prokuratūrai, taču izbeigta.

Krūmiņas vietā stāsies Rolands Irklis. Viņa atzīst, ka nepiekrīt Saeimas deputātu izvēlei. Viņa, galvenokārt, izvērtējot jauno kontrolieri izcēla divas pamatvērtības - profesionalitāti un politisko neitralitāti.

"Daļai Saeimas politiķu bija citi kritēriji, kāpēc šie jautājumi netika ņemti vērā," profesionalitātes jautājumam tika pievērsta maza nozīme, atzīst Krūmiņa.

Pirms atsoņiem gadiem, Saeimas deputāti šim amatam nevirzīja kandidātu, kam nav auditu pieredze.

Politiķi minēja, ka Valsts kontrole ir labi strādājusi, bet ir nepieciešama attīstība. Krūmiņa uzsver, ka neizprot to, kāpēc attīstība ir iespējama tikai ar kandidātu no malas.

"Man būtu gribējies, lai viss šis process būtu atklātāks, skaidrāks un saprotamāks," uzsvēra Krūmiņa.