Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Epidemiologi pieļauj, ka jaunais Covid-19 paveids patlaban Latvijā nevar strauji izplatīties

© Valery Sharifulin/TASS/Scanpix/Leta

Jaunais Covid-19 paveids Latvijā varētu strauji izplatīties tikai pēc tā lokālas nostabilizēšanās, un šobrīd dati neuzrāda vietēju tā izplatīšanos, pauda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Pagājušajā nedēļā Latvijā atklāti vēl četri jauni Lielbritānijas paveida Covid-19 infekcijas gadījumi, pirmdien informēja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš.

"Latvijas situācijā mēs pieļaujam, ka jaunais Covid-19 paveids patlaban nevar šeit strauji izplatīties, jo vispirms tam vajadzētu nostabilizēties lokāli, un tikai tad būtu iespējama tālāka un plašāka izplatība," skaidro Arāja, piebilstot, ka arī sekvenēšanas dati pagaidām neuzrāda vietēju izplatību, jo visi līdzšinējie gadījumi ir bijuši saistīti ar ārvalstu ceļojumiem.

SPKC skaidro, ka jaunā paveida Covid-19 gadījumi atklāti caur sekvenēšanu, līdz ar to, inficētai personai veicot Covid-19 testu, uzreiz nav iespējams noteikt Covid-19 mutāciju. Tomēr arī līdz šim atklātie Lielbritānijas paveida Covid-19 gadījumi ir SPKC redzeslokā un centrs turpina cieši monitorēt un uzraudzīt situāciju.

Latvija, līdzīgi kā vairākas Eiropas valstis, ir ieviesusi papildu prasību ceļotājiem no Lielbritānijas. Centrā skaidro, ka nepieciešamība uzradīt negatīvu Covid-19 testu varētu palīdzēt nobremzēt jaunā paveida izplatību Latvijā un iegūt laiku. Tomēr SPKC, līdzīgi kā Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis, atzīst, ka no jaunā paveida ienākšanas Latvijā izvairīties nevarēja.

SPKC vērš uzmanību, ka jaunā Covid-19 varianta izplatīšanās veids ir tāds pats kā līdzšinējam Covid-19 variantam, līdz ar to joprojām ir efektīvi arī tie paši epidemioloģiskās drošības pasākumi. "Te ir arī ļoti no svara sabiedrības līdzdalība, ievērojot distancēšanās pasākumus, gan attiecībā uz pulcēšanos, gan mājsaimniecību savstarpēju krustošanos," piebilst SPKC pārstāve.

Latvijā lietotās testēšanas tehnoloģijas spēj atpazīt jauno Covid-19 paveidu, šodien žurnālistiem pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Vaicāts, vai Latvijā lietotie Covid-19 testi atpazīst jauno slimības paveidu, Perevoščikovs skaidroja, ka Latvijā lietotie testi nosaka vīrusa gēnus, bet, ja kādā gēnā ir notikusi mutācija, tad pie apšaubāmiem rezultātiem tiek veikti atkārtoti testi.

"Tādi gadījumi dažreiz ir un atsevišķos gadījumos apšaubāmos paraugus pārsūtam uz smalkāku izmeklēšanu tieši ievesto vīrusa celmu identifikācijai. Līdz ar to kopumā var secināt, ka patlaban esošie testi nosaka visus celmus," norādīja epidemiologs.

Perevoščikovs norādīja, ka epidemiologi veic atbilstošus operatīvos pasākumus arī pie apšaubāmiem testu rezultātiem, līdz tiek ieviesta galīga skaidrība vīrusa noteikšanā.

Tāpat epidemiologs norādīja, ka galvenais izaicinājums Eiropas Savienībā ir jaunie slimības celmi, kā, piemēram, slimības paveids, kas konstatēts Lielbritānijā un šobrīd jau atrasts arī Latvijā.

Kā atzīmē SPKC, bažas par jaunu Covid-19 paveidu strauju izplatību vērojamas visā pasaulē, jo jaunas mutācijas atrastas gan Lielbritānijā, gan Brazīlijā, gan Dienvidāfrikā.

Vienlaikus SPKC atgādina, ka, lai mazinātu jaunā koronavīrusa varianta izplatīšanās risku Latvijā, cilvēkiem, kuri ieradušies Latvijā no Apvienotās Karalistes, stingri jāievēro desmit dienu obligātās pašizolācijas prasības, un viņi Covid-19 testu bez maksas un bez ģimenes ārsta nosūtījuma var veikt arī gadījumos, kad nav saslimšanas simptomu.

Epidemiologi šiem cilvēkiem testu iesaka veikt pašizolācijas astotajā vai devītajā dienā, pa ceļam uz analīžu nodošanas punktu stingri ievērojot noteiktos drošības pasākumus.

Kā ziņots, SPKC iepriekš uzsvēra, ka jaunais Covid-19 variants, kas ir konstatēts Lielbritānijā, pēc slimības smaguma norises neatšķiras no esošā, bet tā atšķirība ir augstāks lipīgums, proti, jaunais Covid-19 paveids nav bīstamāks par esošo.

SPKC iepriekš vēstīja, ka atsevišķi gadījumi saistībā ar Covid-19 mutāciju atklāti arī Dānijā, Nīderlandē, Islandē un Austrālijā.

Ir pierādīts, ka jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 variants izveidojies dažādu mutāciju rezultātā, iepriekš norādīja SPKC pārstāve Ilze Arāja. Vairāku pētījumu rezultāti liecinot, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja - līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem.