Drošības iestādēm iesaka pievērst uzmanību darījumiem ar "Latvijas Finiera" akcijām

Saeimas Nacionālās drošības komisija šodien ieteikusi drošības iestādēm pievērst uzmanību darījumiem ar AS "Latvijas Finieris" akcijām, aģentūrai LETA pastāstīja komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (PLL).

Jaundžeikars norādīja, ka "Latvijas Finieris" ir valstij ļoti nozīmīgs uzņēmums, tāpēc drošības struktūrām vajadzētu noskaidrot, kas īsti notiek ar kompānijas pārpirkšanas mēģinājumiem.

Jau ziņots, ka viens no lielākajiem Krievijas kokapstrādes uzņēmumiem "Sveza" paudis vēlmi pārpirkt Latvijas kokapstrādes uzņēmumu "Latvijas Finieris".

"Latvijas Finiera" vadība nav atsaukusies "Sveza" aicinājumiem sākt sarunas, tādēļ Krievijas kompānija nākusi klajā ar publisko piedāvājumu uzņēmuma īpašniekiem, par ko liecina arī sludinājums laikrakstā.

"Sveza" publiskais piedāvājums uzpirkt AS "Latvijas Finieris" akcijas pārsteidz ar savu agresivitāti un visatļautības demonstrējumu, teikts AS "Latvijas Finieris" vadības paziņojumā.

Savukārt Krievijas kokapstrādes uzņēmuma "Sveza" ģenerāldirektors Andrejs Kašubskijs un "Sveza" biznesa attīstības direktors Vjačeslavs Zavgorodnijs norādījuši, ka pašreizējā "Latvijas Finiera" mazākuma akcionāru pārvaldes struktūra ir neefektīva un konsolidēta, bet viena īpašnieka akcionāru struktūra nodrošinātu ātrāku un tālredzīgāku lēmumu pieņemšanas procesu.

Kā liecina publiskais piedāvājums, "Sveza" piedāvā 10 000 latu par vienu parasto vārda akciju ar balsstiesībām un 1000 latu par vienu akciju ar balsstiesību ierobežojumiem. Piedāvājums ir spēkā līdz šā gada 5.novembrim.

Saskaņā ar šo paziņojumu "Sveza" faktiski piedāvā "Latvijas Finiera" akcijas iegādāties pēc nominālvērtības. "Latvijas Finiera" gada pārskats liecina, ka kompānijas kopējais pamatkapitāls ir 40,45 miljoni latu, ko veido 7242 akcijas. Tostarp ir 3364 akcijas ar nominālvērtību 10 000 latu ar balsstiesībām un garantētu dividendi, 338 ir personāla akcijas arī ar nominālvērtību 10 000 latu, bet bez balsstiesībām un ar garantētu dividendi, 3059 akcijas ir ar nominālvērtību viens 1000 latu, kurām ir ierobežotas balsstiesības ar garantētu dividendi, bet 482 akcijas ir priekšrocību akcijas nominālvērtība 1000 latu, kurām nav balsstiesību, bet ir garantētas dividendes. Kopumā "Latvijas Finiera" kapitāls pieder 434 fiziskām personām un vienai juridiskai personai, raksta "Diena".

Tādējādi, ja "Sveza" spētu iegādāties visas Latvijas uzņēmuma akcijas, tā šķirtos no 40,45 miljoniem latu. Tomēr piedāvātā akciju cena ir vismaz divas reizes zemāka, nekā tām vajadzētu maksāt, uzskata "Laika stara" eksperta Jāņa Piņņa laikrakstam "Diena" paustais sākotnējais vērtējums.

Biznesa žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" 2009.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" "Latvijas Finieris" ar uzņēmuma vērtību 73,86 miljoni latu ierindojas 27.vietā.

"Sveza" ir 1997.gadā Krievijā dibināts kokapstrādes uzņēmums. "Sveza" ražošanas apjoms ir aptuveni 600 000 kubikmetru bērza gadā, savukārt "Latvijas Finieris" saražo 180 000 kubikmetru.

Svarīgākais