Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Jaungada pasākums viesu namā Siguldā: prokurors Sladzevskis nožēlo izdarīto

© Vladislavs Proškins/F64

Prokurors Renārs Sladzevskis nožēlo, ka gadu mijā pieļāvis pulcēšanās aizlieguma pārkāpšanu kādā pasākumā viesu namā Siguldas tuvumā.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka pavēstīja, ka saskaņā ar prokurora pausto Valsts policija viņu 31.decembrī administratīvi sodījusi par pulcēšanās aizlieguma pārkāpšanu.

Prokurors uzskata, ka sodu saņēmis likumīgi, izdarījis secinājumus, nožēlo izdarīto un turpmāk šādus pārkāpumus nepieļaušot.

Eiduka arī apliecināja, ka informācija par Sladzevska pārkāpumu iespējamā ētikas pārkāpuma izvērtēšanai tiks nodota prokuroru atestācijas komisijai.

Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" šonedēļ vēstīja, ka pasākumā piedalījās arī prokurora dzīvesbiedre, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnese Ieva Sladzevska.

Tiesu administrācijas pārstāve Ināra Makārova aģentūrai LETA pavēstīja, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Iveta Krēvica ir pieprasījusi paskaidrojumu no tiesneses Sladzevskas par raidījumā minētajiem faktiem, kā arī pieprasīta informācija policijai, vai tiesnesei ir sākts administratīvā pārkāpuma process un uzlikta soda nauda.

Makārova norādīja, ka, ja sniegtā informācija apstiprināsies, tad tiesas priekšsēdētāja materiālus nosūtīs Tiesnešu ētikas komisijai izvērtēšanai, vai tiesneses rīcībā nav rupja ētikas normu pārkāpuma. Ja Tiesnešu ētikas komisija konstatēs tiesneša ētikas normu rupju pārkāpumu, tā ir tiesīga ierosināt disciplinārlietu.

Ja tiks ierosināta disciplinārlieta, lēmuma pieņemšana un attiecīga disciplinārsoda uzlikšana, ir Tiesnešu disciplinārkolēģijas kompetencē.

LTV raidījums šonedēļ, atsaucoties uz Valsts policijas iepriekš ziņoto, vēstīja, ka Vecgada vakarā kādā viesu namā Siguldas tuvumā laikā, kad valstī sākās komandantstunda, noticis nelegāls pasākums un ka vairākām personām noformēti administratīvie protokoli. Organizatoram - 2000 eiro sods, bet vēl 11 dalībniekiem - 500 eiro.

Neilgi pēc tam arī atklājās, ka pasākums noticis viesu namā "Brūveri", bet organizētājs bijis reliģiskās draudzes "Kristus pasaulei" līderis Mārcis Jencītis, bet viesi - draudzes locekļi.

Pats Jencītis, kurš ne reizi vien publiski kritizējis varu par dažādiem krīzes laika ierobežojumiem, solījis sodu pārsūdzēt.

Raidījums arī vēstīja, ka Jencītis savā blogā publicējis rakstu par tēmu "Likums un morāle", kur raksta šādi: "Mums tiešām jābūt likumpaklausīgiem pilsoņiem, tāda ir Dieva griba, bet ir robeža, kur Dieva griba krustojas ar laicīgās varas gribu. (..) Tāpēc, draugi, ņemsim vērā morāli un likumu, vērtēsim paši, kur ir tā robeža, kuru nevar pārkāpt, vai arī tieši otrādi - ir kur jāpārkāpj, lai saglabātu savu ticību un skaidru sirdsapziņu! Visam ir sava cena, un ne visi to gatavi maksāt."

Jau ziņots, ka par epidemioloģiskās drošības prasības pārkāpuši arī citi tiesībsargājošās nozares pārstāvji. TV3 raidījums "Bez tabu" šonedēļ vēstīja, ka Ogres novada pašvaldības policijas vadība - priekšnieks Uģis Ulmanis un viņa vietnieks Ēriks Dičs, pārkāpjot valstī noteiktos Covid-19 ierobežošanas pasākumus, pusdienoja uz vietas kafejnīcā "Rush cafe" Ogrē.

Informācija Ogres pašvaldības mājaslapā liecina, ka amatpersonas administratīvo sodu neplāno pārsūdzēt, pieļautās kļūdas savās darbībās atzīst, pauž nožēlu par izveidojušos situāciju un atvainojas sabiedrībai par savu rīcību, neievērojot valstī noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatības mazināšanai.