Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

SPKC: Piektdien ar Vidzemes reģionālo nodaļu Valmierā sazinājušās 168 kontatkpersonas

© pexels.com

Piektdien ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Vidzemes reģionālo nodaļu Valmierā sazinājušies 168 cilvēki, no kuriem 88 bijuši augsta riska kontaktpersonas, bet 80 - zema riska kontaktpersonas, norādīja SPKC.

Centrā skaidro, ka šis ir kopējais zvanītāju skaits, tādējādi patlaban vēl nav zināms, cik no visiem ir bijuši saistīti ar SPKC iepriekš izplatīto paziņojumu, ka, atbilstoši epidemiologu rīcībā esošajai informācijai, Valmieras un Rencēnu ģimenes ārsts Juris Jakovins ir veicis pacientu aprūpi ar Covid-19 saslimšanas simptomiem.

Ņemot vērā šo informāciju, SPKC paziņojis, ka visi pacienti, kas kontaktējušies ar šo ģimenes ārstu, tai skaitā bijuši vizītē pie ārsta no pagājušā gada 27.decembra līdz šā gada 11.janvārim ir nosakāmi par tuvām kontaktpersonām un viņiem jādodas mājas karantīnā.

Par augsta riska kontaktpersonām ir nosakāmi visi cilvēki, kas kontaktējušies ar saslimušo tuvāk par diviem metriem, ilgāk par 15 minūtēm, vai pavadījuši vienā telpā ilgāk par 15 minūtēm.

Patlaban joprojām notiek epidemioloģiskā izmeklēšana, līdz ar to precīzs skaits ar kontaktpersonām, kuras bijušas Jakovina pacienti, vēl nav zināms, tomēr SPKC ziņo, ka papildu informācija sekos jaunnedēļ.

Kā vēstīts, ģimenes ārstu Jakovina un Ineses Gabrānes prakse Valmierā ir slēgta. Atbilstoši Nacionālā veselības dienesta (NVD) datiem, Jakovinam ir 6295 pacienti, no tiem 650 bērni. Savukārt pie Gabrānes reģistrēti 1995 pacienti, tostarp 215 bērni.

Sakarā ar izskanējušo informāciju, NVD Vidzemes nodaļas vadītāja Sigita Alhimoviča piektdien paziņoja, ka Veselības inspekcija vērtēs ģimenes ārsta rīcību.

Arī Valsts policija (VP) sākusi resorisko pārbaudi par Jakovina profesionālo darbību, aģentūrai LETA apstiprināja VP Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Zane Vaskāne.

Resoriskā pārbaude ir sākta par faktu. Tāpat policija no medicīnas iestādēm pieprasīs dokumentus par to, vai ārsta rīcības rezultātā kāds no pacientiem ir inficējies ar Covid-19.

Pēc dokumentu izvērtēšanas un citu darbību veikšanas policija lems par tālāku rīcību.