Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa Jeremejeva pārstāvētajai "Tautas varas frontei" aizliedz veikt publisko darbību

© Ģirts Ozoliņš/F64

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa, pamatojoties uz specdienesta secinājumiem, patlaban aizliegusi par Covid-19 viltus ziņu izplatīšanu aizdomās turētā aktīvista Valentīna Jeremejeva pārstāvētajam nodibinājumam "Tautas varas fronte" veikt publisko darbību.

Prokuratūrā pavēstīja, ka prokuratūrā tika saņemta Valsts drošības dienesta (VDD) vēstule ar lūgumu izvērtēt "Tautas varas fronte" publisko darbību.

VDD norādījis, ka nodibinājums sistemātiski neievēro tiesību normas un uz to publiski aicina arī citus, radot riskus ne vien sabiedrības veselībai, bet arī vispārīgu valsts un sabiedriskās drošības apdraudējumu.

Izvērtējot dienesta iesniegtos materiālus, tika konstatēts pamats iesniegt tiesā prasību par nodibinājuma darbības izbeigšanu. Vienlaikus prasībā pieteikts lūgums par prasības nodrošināšanu, aizliedzot nodibinājumam veikt publiskās darbības.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā tika ierosināta civillieta un ar tās 8.janvāra lēmumu apmierināts prokuratūras pieteikums par prasības nodrošināšanu, aizliedzot nodibinājumam līdz galīgā nolēmuma pieņemšanai civillietā veikt jebkādu publisko darbību.

Nodibinājumam aizliegts rīkot, organizēt un piedalīties publiskos pasākumos, gājienos, piketos un sapulcēs, izplatīt jebkādu informāciju ar nodibinājumu saistītajos sociālo tīklu platformu kontos un interneta vietnēs.

Tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Prokuratūra atgādina, ka atbilstoši Krimināllikumam par izvairīšanos no tāda tiesas nolēmuma nepildīšanu draud kriminālatbildība.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka nodibinājuma valdē ir Jeremejevs, kā arī Jānis Lamberts un bijušais distanču slēpotājs un olimpisko spēļu dalībnieks Roberts Raimo. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Raimo 2018.gadā no Zaļo un Zemnieku savienības saraksta startēja 13.Saeimas vēlēšanās. Savukārt Jeremejevs savulaik pat bija ZZS ietilpstošās Latvijas Zaļās partijas (LZP) Rīgas nodaļas vadītājs, taču 2018.gadā partiju pameta.

Jau ziņots, ka Valsts policija pērn decembra sākumā Jeremejevu kopā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) feldšeri Marinu Kornatovsku aizturēja lietā par viltus ziņu izplatīšanu saistībā ar Covid-19.

Abas personas policija tur aizdomās par huligānismu.

Jeremejevs pēc 50 000 eiro lielas drošības naudas samaksāšanas tika atbrīvots no apcietinājuma.

Feldšerei policija piemēroja drošības līdzekli - nodošanu policijas uzraudzībā, aizliegumu izbraukt no valsts, aizliegumu tuvoties un kontaktēties ar noteiktām personām, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegumu.

Noteiktas nodarbošanās aizliegums ir saistīts ar liegumu ņemt dalību nodibinājumā "Tautas varas fronte".

Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa iepriekš sāktā kriminālprocesā saistībā ar sociālajā tīklā "Facebook" publicētām viltus ziņām par Covid-19 infekciju decembra sākumā aizturēja Jeremejevu un Kornatovsku.

Viltus ziņas ir saistītas ar sabiedrības drošības apdraudējumu, un tās izraisījušas sabiedrisko rezonansi, radījušas neizpratni par likumību un ir vērstas pret epidemioloģisko drošību, uzskata Valsts policija.

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" iepriekš ziņoja, ka plašu ievērību sociālajos tīklos guva Jeremejeva" video, kurā apkopotas lielākoties jau dzirdētas sazvērestības teorijas par Covid-19. Šajā video sazvērestības teorijas klāstījis cilvēks, kurš tiek pieteikts kā mediķis un RAKUS darbinieks.

Vairāk nekā pusstundu garajā video feldšere Kornatovska lielākoties atstāstījusi jau vairākkārt dzirdēto sazvērestības teoriju "klasiku" - Covid-19 esot izdomāts, statistika par inficētajiem esot viltota, slimnīcu pārslodze esot mīts, vēl neieviestās vakcīnas patiesībā būšot nāvējošas. Feldšere aizrunājas līdz tam, ka ārsti slimnīcā apzināti kaitējot pneimonijas pacientiem.

"Tajā ārstēšanā, kas tiek nozīmēta pneimonijas slimniekiem, ārstēšanas algoritms ir aizdomīgs un nesaprotams. Es redzu citu klīnisko ainu, bet man ir aizdomas, ka tas nav vīrusa saasinājumu dēļ, bet dēļ tā, kas tiek darīts ar pacientiem ārstēšanas laikā," norādījusi feldšere. Pēc viņas domām, tiek eksperimentēts, kā ātrāk nogalināt vai radīt iespaidu, ka cilvēks ir izārstēts.

Dienu iepriekš sieviete bija izplatījusi audio failu ar citiem izdomājumiem - Ķīpsalā tiekot veidota Covid-19 pacientu slimnīca, bet koronavīrusa vakcīnas būšot nāvējošas.

Šogad kopš pandēmijas sākuma Latvijā policija aizturējusi vairākas personas saistībā ar viltus ziņu izplatīšanu par Covid-19.