Bezdarba riskam pakļautie saņem kuponus profesionālajai apmācībai

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) filiālēs visā Latvijā izsniegti jau vairāk nekā 150 profesionālās apmācības kuponi bezdarba riskam pakļautajiem darbiniekiem, kuri strādā nepilnu darba dienu.

Visvairāk, tas ir, ap 25 kuponiem, izsniegts bezdarba riskam pakļautajiem cilvēkiem NVA Daugavpils filiālē un Rīgas reģionālajā filiālē, 20 izsniegti Liepājas filiālē, 12 - Gulbenes filiālē, 11 - Bauskas filiālē.

Pārējās vietās kuponi izsniegti mazāk nekā desmit cilvēkiem. Rēzeknē un Rēzeknes rajona teritorijā, kur bezdarba līmenis ir viens no augstākajiem valstī, kuponi izsniegti trim cilvēkiem.

NVA pārstāve Iveta Kancēna aģentūrai LETA stāstīja, ka darbinieku interese par pasākumu ir liela, taču būtu nepieciešama arī lielāka uzņēmēju atsaucība, jo šis pasākums ir tieši privātā sektora, nevis valsts kapitālsabiedrību darbiniekiem.

Lai piedalītos pasākumā, uzņēmumu darbiniekiem ir nepieciešams darba devēja apliecinājums, ka minētais darbinieks strādā nepilnu darba dienu, tāpēc NVA sagaida komersantu atsaucību. Turklāt patlaban noteikts, ka nav nepieciešams, lai darba laiks darbiniekiem būtu samazināts līdz 20 stundām nedēļā. Tas var arī pārsniegt minētās stundas, bet darbiniekiem minētajā uzņēmumā jābūt nodarbinātiem vismaz pusgadu, nevis gadu, kā tas bija noteikts iepriekš.

Kā ziņots, pretendentam, kurš vēlas saņemt kuponu, jāierodas jebkurā no NVA filiālēm, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu un darba devēja apliecinājumu. Ja pretendents atbilst pasākuma dalībnieka nosacījumiem, viņš tiek piereģistrēts un saņem kuponu mācībām jebkurā paša izvēlētā izglītības iestādē.

Kupons ir garantijas apliecinājums tam, ka gadījumā, ja bezdarba riskam pakļautais darbinieks, izvēloties mācību iestādi, apgūs darbam nepieciešamo mācību programmu, apmācības viņam tiks apmaksātas 300 līdz 500 latu apmērā atkarībā no izvēlētās apmācības programmas. Kupona derīguma termiņš ir viens mēnesis. Apmācības maksimālais ilgums - seši mēneši.

Iesaistīties pasākumā var bezdarba riskam pakļautais komersanta nodarbinātais, izņemot valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību darbiniekus, kuram darba devējs ir izsniedzis apliecinājumu, ka, lai saglabātu savu darba vietu, darbiniekam nepieciešama apmācība. Darba devēja apliecinājumā jābūt ziņām par ekonomiskās krīzes vai citu svarīgu faktoru ietekmēto darba apjoma samazināšanos uzņēmumā un konkrētā darbinieka darba laika saīsināšanu. Darba devējam jāapliecina, ka darba laiks attiecīgajam darbiniekam samazināts vismaz divus mēnešus pirms iesaistes pasākumā.

NVA pasākuma laikā plāno atbalstu sniegt vismaz 11 000 bezdarba riskam pakļauto darbinieku, tajā skaitā 2009.gadā - 2000 cilvēku.

Svarīgākais