Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Divu nedēļu laikā sola uzlabot Covid-19 vakcinācijas plānu

© Rūta Kalmuka/F64 Photo Agency

Vakcinācijas pret Covid-19 plāna izstrādē jāoperē ar daudziem nezināmajiem, tāpēc jānosaka rīcības algoritmi ļoti dažādiem situācijas attīstības scenārijiem, pēc valdības sēdes norādīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Vērtējot Covid-19 izplatību, ministrs akcentēja, ka situācija ir smaga, bet salīdzinoši stabila. Slimnīcās arvien saslimušo skaits ir liels, taču straujš palielinājums nav vērojams. "Gatavojamies dažādām varbūtībām," apliecināja politiķis.

Pavļuts pastāstīja, ka valdība apstiprināja lēmumu padarīt vakcinācijas projektu par nacionāla mēroga projektu, kas tostarp nozīmē uzdevumu līdz martam izveidot vakcinācijas jaudu desmitu tūkstošu cilvēku vakcinācijai nedēļā.

"Tam mums ir vajadzīga atbilstoša pārvaldība. Nacionāla līmeņa projektam ir vajadzīga vadības komanda jeb štābs, birojs, ko valdība ļāva veidot," teica Pavļuts, piebilstot, ka komandu plānots atlasīt jau nākamajā nedēļā, cerot, ka darbu birojs varētu sākt jau nākamās nedēļas beigās.

Līdzekļi šim veidojumam tiks prasīti pie pirmās iespējas, lai ātri nodrošinātu koordinācijas biroja darba sākšanu.

Birojam tiks meklēts "izcils projektu vadītājs", kā arī komunikācijas, loģistikas, IT projektu un medicīniskā procesa organizators. "Procesā centīsimies būs atklāti un caurspīdīgi, bet ierēdniecisku konkursu nevarēsi sarīkot," atzina ministrs, gan solot publicēt vakances ar ļoti īsu pieteikšanās termiņu.

Tāpat tuvākajās divās nedēļās tiks veikti uzlabojumi vakcinācijas plānā. Jau rīt, 15.janvārī, plānota diskusija ar IT un loģistikas nozari, lai uzbūvētu vakcinācijas procesa sistēmu.

"Patlaban tikai sākam darbu pie uzlabojumu veikšanas, taču skaidri iezīmējas, ka plāna izstrādes stadijā mums diemžēl jāoperē ar lieliem nezināmajiem - kad vakcīnas piegādās, cik daudz un kādas, un tas ietekmēs loģistiku. Atkarībā no vakcīnām mainās loģistikas ķēde. Rīkosimies pēc scenāriju plānošanas principa. Jārēķinās ar to, ka mums ir grūti prognozēt, cik daudz vakcīnu katrā konkrētajā vietā būs izlietots, kas saistīts ar iedzīvotāju gatavību vakcinēties. Galvenais ir noteikt rīcību algoritmu pie dažādiem scenārijiem," pauda politiķis.

Patlaban lielākie jautājumi un nezināmais saistīts tieši ar vakcīnām. "Līdz šim piegādātās vakcīnas ir gandrīz izlietotas. Nākamās kravas, ko varētu saņemt, ir attiecīgi februārī, kad kopumā paredzētas vairāk nekā 20 000 vakcīnu devu no "Moderna". Tās tiks izmantotas, lai pabeigtu vakcinēt mediķus un sāktu vakcināciju sociālās aprūpes centros," sacīja Pavļuts.

Viņš akcentēja, ka lielas cerības tiek liktas uz "Astra zeneca" vakcīnu drīzu apstiprināšanu, jo tad februārī Latvija varētu saņemt pirmo lielo kravu, kas būtu pietiekama prioritāro grupu vakcinēšanai.

Pavļuts arī pauda, ka, uzlabojot vakcinācijas plānu un procesa loģistiku, noteikti tiks domāts par pašvaldību iesaisti. "Meklēsim kontaktus ar pašvaldībām un strādāsim pie tā, lai plānā ir pašvaldības, kuru vajadzības un spējas tiek ņemtas vērā," sacīja politiķis.