Strauji pieaudzis ilgstošo bezdarbnieku skaits

Ja šā gada sākumā tikai aptuveni 13% no visiem reģistrētajiem bezdarbniekiem bija ilgstošie bezdarbnieki, pašlaik ilgstoši bez darba jau ir 32 procenti no reģistrēto bezdarbnieku skaita, pastāstīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica.

Vairāk nekā 50 000 bezdarbnieku bez darba ir jau vairāk nekā gadu. Atsevišķos gadījumos bez darba cilvēki ir jau trīs un vairāk gadus. Bezdarbnieks rekordists esot kāds vīrietis Liepājā, kas bez darba ir visus 20 gadus. Iespējams, ir cilvēki, kuri ilgu laiku ir bez darba, bet nav reģistrējušies kā bezdarbnieki.

B. Paševica stāstīja, šāgada vasarā Latvija no pirmās vietas Eiropas Savienībā pēc bezdarba līmeņa rādītājiem aizvirzījusies uz otro vietu, pirms sevis palaižot Spāniju. Latvijā tā saucamais izlīdzinātais bezdarbs pēc ES aprēķināšanās kritērijiem ir 19,5 procenti, bet Spānijā – 20,5 procenti. ES bezdarba līmeni aprēķina, pieņemot, ka darbspējas vecums ir no 15 - 74 gadu vecumam. Vidējais bezdarba līmenis ES ir 9,6 procenti.

Bezdarba līmenis Latvijā turpina stabilizēties un operatīvie dati liecina, ka oktobrī bezdarba līmenis nokrities līdz 14,5 procentiem (septembra beigās tas bija 14,6 procenti). Reģistrēto bezdarbnieku skaits ir 164 182.

Otra lielākā bezdarbnieku grupa pēc ilgstošajiem bezdarbniekiem ir jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem – 14 procenti no reģistrēto bezdarbnieku skaita. Viņiem seko pirmspensijas vecuma cilvēki – 10 procenti no bezdarbnieku skaita.

Svarīgākais