Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Bordāns: Saistībā ar tiesu izpildītāju Veinbergu sāktā pārbaude būs labs materiāls, lai ietu tālāk

© f64.lv, Kaspars Krafts

Pārbaude, kas Tieslietu ministrijā (TM) sākta saistībā ar zvērināta tiesu izpildītāja Rolanda Veinberga darbībām un viņa disciplināratbildības pienācīgu neizvērtēšanu iepriekš, būs "labs materiāls, lai ietu tālāk," šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

TM esot atklājusi, ka par Veinberga profesionālo rīcību iepriekš, iespējams, tikušas rosinātas pārbaudes, kuras neskaidros apstākļos noklusušas. Tiesu izpildītāja rīcībā, iespējams, ilgstoši notikusi "kaut kāda saspēle ar "Rīgas namu pārvaldnieku" (RNP)," sacīja Bordāns, piebilstot, ka to visu atklās izmeklēšana un pārkāpēji nepaliks nesodīti.

"Mums būs ļoti labs materiāls, lai ietu tālāk, kas vispār notiek šajā nozarē. Mums arī audits palīdzēs šajās lietās," norādīja Bordāns.

Viņš gan uzsvēra, ka svarīgi ir arī tas, kā tiks panākts taisnīgums attiecībā pret cietušajiem. Šajā nolūkā TM gatavo dokumentus, lai ar Ģenerālprokuratūras palīdzību pārsūdzētu lēmumus, kuru rezultātā cietusī 89 gadus vecā vientuļniece zaudēja savu īpašumu. "Es ļoti ceru, ka izdosies atjaunot šo tiesisko stāvokli," pauda ministrs.

Jautāts, vai Veinbergs ir atsevišķs gadījums vai arī ir signāli, kas liek šaubīties arī par citi tiesu izpildītāju profesionālo darbību, Bordāns atbildēja, ka viņam ir grūti sniegt viennozīmīgu atbildi. "Ir pamats domāt gan vienu, gan otru, taču, ja atsevišķie gadījumi rodas, tas nozīmē, ka sistēma nestrādā," apliecināja ministrs.

Kā ziņots, Bordāns ir rosinājis izvērtēt Veinberga saukšanu pie disciplināratbildības un atstādināšanu no amata par iespējamiem zvērināta tiesu izpildītāja darbību regulējošo normu pārkāpumiem rīcībā ar Eleonorai Ļaksai piederošu īpašumu.

Kā iepriekš informēja TM Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Lana Mauliņa, 2021.gada 7.janvārī tika saņemts Ļaksas pilnvarotās pārstāves iesniegums par Veinberga darbībām.

Lai veiktu iesniegumā minēto apstākļu pārbaudi un lemtu par iespējamu disciplinārlietas ierosināšanu un Veinberga atstādināšanu no amata, 2020.gada 8.janvārī TM vērsās ar informācijas pieprasījumu gan pie paša tiesu izpildītāja, gan pie zvērinātas notāres Ingas Muciņas, kā arī lūdza iespēju Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai iepazīties ar attiecīgās lietas materiāliem.

Papildus ministrija saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par kriminālprocesa uzsākšanu ir pieprasījusi policijai informāciju par minētā zvērināta tiesu izpildītāja statusu krimināllietā. Lai tieslietu ministrs būtu tiesīgs pieņemt lēmumu par zvērināta tiesu izpildītāja atstādināšanu no amata darbību veikšanas, jābūt ne tikai uzsāktam kriminālprocesam, bet arī tiesu izpildītājam kriminālprocesā jābūt noteiktam aizdomās turētā vai apsūdzētā statusam.

Arī Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektore Vija Piziča apliecināja, ka iestāde veiks pārrunas ar Veinbergu. Piziča sacīja, ka arī viņai ir radušies vairāki jautājumi, piemēram, kas kundzei ir apmaksājis valsts nodevu, jo personai, kura viņas vārdā var to apmaksāt ir jābūt radiniekam, vai ļoti tuvai personai.

Viņa pauda, ka šis gadījums ir ļoti cītīgi jāizvērtē, un steigai šajā gadījumā nav vietas.

Iepriekš TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka tiesu izpildītāja Veinberga rīcības rezultātā 89 gadus veca vientuļa sirmgalve zaudējusi gan dzīvokli, gan naudu - 28 000 eiro, un policija sākusi kriminālprocesu par krāpšanu lielā apmērā.

Arī RNP valde ir pieņēmusi lēmumu uz laiku nenodot jaunas parādu piedziņas lietas tiesu izpildītājam Veinbergam, jo masu medijos izskanējusi informācija par viņa iespējami negodprātīgu rīcību kādā parādu piedziņas procesā un sākto kriminālprocesu.