Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Veselības ministrs: Es ticu vakcinācijai, es ticu zinātnei!

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Veselības ministrs Daniels Pavļuts ir gatavs kāpināt vakcinācijas tempu, taču pašlaik problēmas rada vakcīnu nepietiekamība. Par vakcinācijas plānu un esošo situāciju LTV raidījuma "Rīta panorāma" runāja veselības ministrs.

Pavļuts atzina, ka vakar ir piedalījies pirmajā Eiropas Savienības veselības ministru kopīgā sarunā. Sarunas laikā noskaidrojās tas, ka daudzviet Eiropā saskaras ar tādām pašām problēmām, kā Latvijā - lēnu vakcinācijas tempu un vakcīnu nepietiekamību.

Nelielu vakcīnu skaitu no piegādātājiem ir saņēmušas vairākas Eiropas valstis.

"Patiešām šobrīd tā pirmā vakcīna, kas tika reģistrēta Eiropas Zāļu aģentūrā, "Pfizer-BioNTech" ir pieejama ierobežotā apjomā", otrajā ceturksnī ir paredzētas daudz lielākas piegādes, atzina ministrs.

Savukārt otra problēma saistās ar "Moderna" vakcīnām. Tās pašlaik Latvijai ir pieejamas ļoti nelielā apjomā - 35 tūkstoši. Pavļuts minēja, ka tūlīt jau "Moderna" vakcīnas beigsies, jo puse jau ir izmantotas un otra puse vakcīnu ir paredzētas otrajai potēšanai.

Ministrs ar nepacietību gaida 29. janvāri, kad Eiropas Zāļu aģentūra varētu atļaut izmantot "AstraZeneca" vakcīnu. Tādējādi jau februārī Latvija varētu sagaidīt pirmo lielo kravu un varētu sākt vakcinēt sociālo aprūpes centru darbiniekus un klientus.

Veselības ministrs atzina, ka pašalik ir pasūtītas tik daudz vakcīnas, lai būtu iespējams Latvijas iedzīvotājus potēt divas reizes. Ir pasūtītas vairāk vakcīnu, nekā Latvijai būtu nepieciešams, tomēr pašlaik nav precīzi zināms, kad visas tiks piegādātas.

Ministrs uzsvēra, ka ir nepieciešams palielināt vakcinācijas jaudu, jo pašlaik tā ir nepietiekama. Šobrīd nedēļa tiek vakcinēti 10 tūkstoši, tomēr jaudu vajadzētu kāpināt desmit reizes. Viņš cer, ka ap martu vai aprīli, nedēļā tiks vakcinēti 5% iedzīvotāju.

"Uz to brīdi - tas visticamāk būtu marts, aprīlis- mums ir jābūt gataviem vakcinēt ar milzīgu jaudu, vismaz 100 tūkstošus vakcināciju nedēļā," uzsver ministrs.

Tādējādi Latvija varēs virzīties uz mērķi, kas paredz, ka līdz jūlijam būs potēti 60% iedzīvotāju.

Ministrs atzina, ka pats ir gatavs potēties, tomēr viņam līdz tam vēl ir jāgaida, jo neiekļaujas prioritāri vakcinējamo cilvēku sarakstā.

"Es esmu gatavs kaut šodien vakcinācijai. Es ticu vakcinācijai, es ticu zinātnei," uzsver Pavļuts.